Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Brain, Mind and Pain Europäättäjien sidosryhmä

Pain Alliance Europe (PAE) ja Euroopan neurologisten sairausjärjestöjen liitto (EFNA) organisoima, Europarlamentikoille tarkoitetun Brain, Mind and Pain -etujärjestön avajaiset pidettiin 24.2.15 Brysselissä.

 

Kroonista kipuasiaan edistävälle etujärjestölle on tarve, sillä joka viides eurooppalainen[i], 80 miljoonaa ihmistä, kärsii kroonisesta kivusta ja vain puolet heistä on jonkinlaisen hoidon parissa. Näistä henkilöistä 21 % ei pysty tekemään ollenkaan töitä ja työhön kykenevistä 61 % (38 miljoonaa) kertoi kivun vaikuttaneen suoraan heidän asemaansa. Krooniseen kipuun liittyvien terveydenhuollon kulujen ja tuottavuuden menetys arvioidaan olevan 3-10 % Euroopan bruttokansantuotteesta[ii].

 

Brain, Mind and Pain sidosryhmän tavoitteena onkin lisätä päättäjien tietämystä neurologisten sairauksien ja kroonisen kivun sosiaalisesta ja taloudellisesta vaikutuksesta – kohden poliittisia päätöksiä asettaa nämä sairaudet etusijalle, kannustaa tutkimusta ja pääsyä uudenlaisiin hoitoihin, vähentää sairauksiin liittyvää häpeää ja parantaa näiden potilaiden elämänlaatua.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi etujärjestö kutsuu instituutioiden ja kansallisten valtioiden kautta Euroopan päättäjiä:

  1. Tukemaan potilaslähtöisiä kampanjoita koulutukseen, tietämyksen lisäämiseen kroonisesta kivusta ja neurologisista sairauksista, sekä näiden sairauksien aiheuttaman leimallisuuden poistamiseen
  2. Tukemaan innovatiivisten ennaltaehkäisy- ja hoitokeinojen tutkimusta säädellyssä ympäristössä, joka mahdollistaa tasapuolisen pääsyn saatavilla oleviin hoitoihin
  3. Vahvistamaan potilaiden osallistumista tutkimukseen, lain asetteluun ja päätöksentekoon
  4. Ottamaan Euroopassa käyttöön sosiaalinen lainsäädäntö, millä varmistetaan oikeanlainen tuki neurologisten sairauksien ja kroonisen kivun kanssa eläville

Brain, Mind and Pain sidosryhmään on rekisteröitynyt jo yli 40 Euroedustajaa useista eri maista. Kaikki allekirjoittaneet löytyvät http://efna.net/registerofsupporters-2/.

 

Päättäjiä tavattiin jo ennen avajaistilaisuutta Euroopan parlamentissa, jossa esittelyssä oli myös My pain feels like -kampanjan ”kipulaatikko”, jonka kautta jokainen voi kokea niitä tuntemuksia joita krooninen kipupotilas kokee päivittäin. Kipulaatikkoon, kampanjaan ja sidosryhmän toimintaan kävi parlamentissa tutustumassa kymmeniä eri maiden päättäjiä avustajineen.

 

Varsinaiseen avajaistilaisuuteen osallistui lähes sata henkilöä; päättäjiä, poliittisia avustajia, potilas- ja terveydenhuollonjärjestöjen edustajia, sponsoreita, sekä monia muita sidoshenkilöitä. Suomalaisista Euroedustajista mukana oli Sirpa Pietikäinen (kok), joka on hyvin kiinnostunut kroonisen kivun hoidosta ja potilaiden tasa-arvoisesta kohtelusta. Hän on tuonut kipuasiaa voimakkaasti esille ja tehnyt asian eteen paljon töitä. Helmikuussa 2015 hän esitti komissiolle kirjallisen kysymyksen ”Krooninen kipu ja hoitoon pääsy” (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2015-001794+0+DOC+XML+V0//FI).

Käsinekosketeltavaksi ja ajatuksia herättäväksi todisteeksi EFNA ja PAE kokosivat kirjan ”Book of Evidence”, joka alleviivaa syitä, miksi aivo- ja kipusairaudet pitäisi olla poliittisesti priorisoituja; korostaen nykyisiä haasteita ja esteitä, mutta myös tutkien mahdollisia ratkaisuja. Kirja jaettiin kaikille osallistujille ja se on luettavissa myös osoitteessa http://www.brainmindpain.eu/.

[i] Breivik H, et al. Survey of chronic pain in Europe: Prevalence, impact on daily life, and treatment. Eur J Pain 2012;16:289-99

[ii] Gustavsson A, et al. Socio-economic burden of patients with a diagnosis related to chronic pain – Register data of 840,000 Swedish patients. Eur J Pain 2012;16:289–99

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

elo
19
ma
17:00 Mikkelin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Oma Tori (2.krs)
Mikkelin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Oma Tori (2.krs)
elo 19 @ 17:00 – 19:00
Virpi Paasisalo Gsm: 045 170 7548 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka parillisen viikon maanantaina klo 17-19 Oma Torissa, Porrassalmenkatu 21, 2 krs.  Kevään kokoontumisajat 7.1. – 21.1. – 4.2. – 4.3. – 18.3. – 1.4. – 15.4. – 29.4. – 13.5.[...]
18:00 Kouvolan vertaistukiryhmä kokoontuu @ Korian seurakuntakoti
Kouvolan vertaistukiryhmä kokoontuu @ Korian seurakuntakoti
elo 19 @ 18:00 – 20:00
Sari Holanti p. 040 706 2220 sari.holanti@pp.inet.fi Terhi Jyräs p. 045 350 8757 terhi.jyras@gmail.com Enni Toivanen p. 0405326227 kouvola@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen maanantai klo 18 – 20, Korian seurakuntakodilla, Alakouluntie 23, 45610 Koria (kuuluu kouvolaan) Kevään[...]
elo
20
ti
12:00 Muhoksen vertaistukiryhmä tapaa @ Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus, Kotiseutuhuone
Muhoksen vertaistukiryhmä tapaa @ Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus, Kotiseutuhuone
elo 20 @ 12:00 – 15:00
Aluevastaava Merja Korhonen p. 041 442 4682 muhos@suomenkipu.fi Uusi ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran 20.8 Muhoksen Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa. Tapaame Kotiseutuhuoneessa klo 12-15 (Muhostie 2) Lisätietoja Merjalta. Tervetuloa!
17:00 Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
elo 20 @ 17:00 – 19:00
Ryhmänvetäjät Taina Jalasto Gsm: 040 760 6772 Simo Jalasto Gsm: 040 830 9443 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parillisten viikkojen tiistaisin klo 17 – 19 (Voutilakeskuksessa, Pollentie 35) sekä parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 17-19 (vaihtuva paikka, tarkista tiedät aluevastaavalta).[...]
elo
21
ke
18:00 Jyväskylän vertaistukiryhmä koko...
Jyväskylän vertaistukiryhmä koko...
elo 21 @ 18:00 – 20:00
Jyväskylän vertaistukiryhmä kokoontuu 2019
Aluevastaava Soile Koponen 050 401 9610 jyvaskyla@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä ”Jyväskylän ryhmä on yhden luukun palvelupiste, jossa saat kokemusperäisen vastauksen mihin tahansa kysymykseen ja lämmittävät halaukset kaupan päälle. Usein mukana on myös jonkin alan ammattilainen. Välillä virkistäydymme[...]

Olemme Facebookissa

Mitä enemmän meitä on, sitä kovempaa äänemme kuuluu. Nyt on hyvä hetki liittyä jäseneksi ja auttaa meitä järjestämään vertaistukea kipukroonikoille ja heidän omaisilleen ympäri Suomen. Uusille jäsenille loppuvuoden jäsenyys nyt puoleen hintaan!

Liity jäseneksi täällä suomenkipu.yhdistysavain.fi/
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 4 viikkoa sitten  ·  

Heinäkuussa SuomiAreena kutsuu jälleen väkeä Poriin. Suomen Kivun väen löydät torstaina 18.7. Kauppatorilta kohteesta 26.
#suomiareena #suomenkipury
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 1 kuukausi sitten  ·  

Suomen Kipu ry:n toimisto kiittää kaikkia menneestä kevätkaudesta!

Olemme tavoitettavissa jälleen 15.7.
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 2 kuukautta sitten  ·  

Suomen Kesä on joko räntää tai polttavaa hellettä. Yhdistyksen verkkosivuilta löytyy kivunhallintaharjoitteita, joita voi tehdä itsenäisesti sisällä tai ulkona. Tutustu Emmi-Juulia Hirviniemen harjoitteisiin täältä:
www.suomenkipu.fi/dokumentit-ja-luennot/

Kuva Kirsi Marjaana Räsänen
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 2 kuukautta sitten  ·  

Suomen Kipu ry:n toimisto on kiinni 21.6.-12.7.
15.7.- 1.8. tavoitat meidät parhaiten sähköpostitse ja puhelimitse.
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 2 kuukautta sitten  ·