Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Kipeä toimittaja

Olen Suomen Kipu ry:n jäsenlehden toimittaja Kirsi Marjaana ja olen toiminut toimittajana vasta hyvin lyhyen aikaa, elin viherrän vielä kovasti. Minulla ei oikeastaan ole kokemusta toimitustyöstä ja tämäkin homma tupsahti minulle oikeastaan hieman ”vahingossa”. Kivusta minulla kuitenkin on ikääni (36 vuotta) nähden runsaasti kokemusta (26 vuotta), joten sillä saralla koen olevani täysin pätevä ja kykenevä ymmärtämään ja myöskin prosessoimaan toisten tuskaa. Toki jokaisen ihmisen kipu on oma ainutlaatuinen kokemuksensa, joten sen täydellinen ymmärtäminen on ulkopuoliselle hyvin vaikeaa. Mutta kipukroonikko kuitenkin ymmärtää kipukroonikkoa, ei ole tarvetta selittää erikseen mitä kipu on.

Kipupuomin toimittaja Kirsi Marjaana ja Teepu

Kipupuomin toimittaja Kirsi Marjaana ja Teepu

Varsinaiselta koulutukseltani olen sosionomi (AMK), ja tuo koulutus antaa vankan pohjan varsinkin raporttimuotoiselle kirjoittamiselle, jota harjoiteltiin runsaasti. Toimittajana olemisesta minulla on silti vielä paljon opittavaa ja pähkäiltävää, mutta toivottavasti vanha sanonta ”hiljaa hyvä tulee”, pitää paikkansa tässäkin tapauksessa.

Työnäni on nyt tähän mennessä ollut lähinnä kalastaa ja kirjoittaa juttuja, löytää lehteen haastateltavia. Tavoitteenani on löytää ihmisiä, joilla on mahdollisimman erilaisia kiputiloja, jotta kivun monipuolisuus ja valtavan suuri variaatioiden kirjo saataisiin esille. Kipu on haitta, vamma, sairaus, joka saattaa olla mitä moninaisimmissa paikoissa sekä vaivata mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Se voi olla invalidisoivaa ja raastavaa. Se saattaa olla taustakohinaa, joka hiljaa kytien kaihertaa ihmistä ja kenties ajan oloon pahenee.

Tarkoituksenani on myös löytää haastateltaviksi erilaisia ammattilaisia, jotka ovat tekemisissä kivun ja kipupotilaiden kanssa. Heiltä löytyy ammattimaista näkemystä ongelmaan ja ehkäpä hyviä, rohkaisevia uutisiakin. Heitä on kylläkin hieman haastavampaa tavoittaa toimittajan eteen, mutta sitkeydellä sekin onnistuu. Useimmiten.

Toivoisin voivani pitää linjani edes hitusen verran positiivisena, vaikka kipu kaikkine lieveilmiöineen on useimmiten kaikkea muuta kuin tätä. Oman ajatukseni mukaan kipupotilas tarvitsee kipeästi omaan arkeensa myös jotain positiivista, vaikka vain atomihiukkasen verran, jaksaakseen seuraavaan päivään. Tässä minun tarvitsee kehittää itseäni, kouluttaa mieltäni ja kieltäni. Raja on niin häilyvä; milloin ollaan tyylikkään ja kannustavan positiivisuuden puolella, milloin lipsahdetaan ällömakean naminamin puolelle. Tarkoituksenani ei suinkaan ole omalta osaltani ohjata Kipupuomia hupilehden suuntaan, vaan tanssia ilon ja hyvän mielen tuomisen nuoralla, kuitenkin tiukasti asialinjalla.

Monet aiheet ovat todella arkoja ja kipeitä, niistä on vaikeaa kaivaa iloa irti, eikä sitä pakolla saa tehdäkään. Tarkoituksenani kuitenkin on, että haastatteluissa kuuluu haastateltavan oma ääni, ei toimittajan. Minä kirjoitan jutut, ehkä muotoilen lauseita ja sanamuotoja, mutta asiaan en puutu. En lisää soppaan omia sattumia, vaan toimin välikappaleena haastateltavan ja lukijan välillä. Toimittajan tehtävä on pysytellä taustalla, eikä suinkaan tehdä itsestään jutun tähteä. Haastateltava ja hänen asiansa ovat pääosassa.

Luottamuksellisuus on myös yksi erittäin tärkeä osa työtäni. Käsittelen ihmisten tietoja luottamuksellisesti, enkä laita julkaisuun nimiä, jos haastateltavat eivät itse sitä tahdo. Tämä luottamuksellisuuden periaate lähtee oikeastaan jo muinaisista sairaanhoitajaopinnoistani ja sittemmin vannomastani vaitiolovelvollisuuslupauksesta sosionomina.

Toimittajana en vähättele minkäänlaista kipua. Me edustamme tietenkin kipukroonikoita ja heidän asiaa olemme ajamassa. Suomessa on kroonisesta kivusta kärsiviä ihmisiä niin paljon, etten edes hirviä ajatella todellista määrää. Monet eivät edes tohdi tunnustaa itselleen kärsivänsä kroonisesta kivusta, sillä kulttuurisesti Suomi on melko kipua vähättelevä maa. Hammasta purren pitää kestää, näin ainakin vanha kansa tuumasi. Moni siis kärsii hiljaa, eikä edes hakeudu hoidon piiriin. Olisi mahtavaa, jos me yhdistyksenä ja lehtenä pystyisimme tavoittamaan heidätkin, ehkä havahduttamaan apua hakemaan. Kipu, oli se mitä tahansa, on aina liikaa. Normaalisti toimiessaan kipujärjestelmä on tietenkin luonnon nerokas tapa kertoa ihmiselle, että kehossa on nyt jotain pielessä. Kroonistuessaan kivusta tulee tavallaan turha haittatekijä, jolla ei ole enää merkitystä. Se ei varoita enää mistään. Se vain jäytää, säkenöi, polttaa, viiltää, vetää, tuikkii… Siksi olisikin äärimmäisen tärkeää, ettei kukaan vähättelisi kipuaan, vaan menisi hakemaan apua.

Toivoisin myös, että ihmiset itse aktivoituisivat ottamaan yhteytä toimitukseen omine tarinoineen tai vaikkapa vinkkeineen siitä, kuinka he omasta kivustaan selviävät. Se voi olla konsti, joka toimii vain yhdellä, mutta saattaa olla niinkin, että joku toinenkin keksii siitä lievitystä omaan vaivaansa. Yhteistyötähän tämä toimittajan työkin on, mitä suurimmassa määrin.

Yhteistyöterveisin: Kirsi Marjaana Räsänen, toimittaja Kipupuomi -lehti

2 kommenttia

 1. laura Hänninen laura Hänninen
  3.8.2015    

  Kärsimystä takana > 20 vuotta, syitä monia. Vakava endometrioosi, kaula – ja rintarangan vammat ja ns. Valuviat, kuten degeneraatio, skolioosi jne. Lisäksi sääriluun varren kierteisen murska pirstale murtuman takia keppeillen mennään jo yli neljä vuotta. Olen ammatiltani lähihoitaja ja puoli valmis sairaanhoitaja. Nyt sairaslomalla, mikä alkoi kompastumisesta 26.7 ’2011 …

  Kipua, tuskaa, lääkkeitä ja kuumavesipulloja sekä yritys säilyttää huumorintaju.

  Koko elämään, uraan ja kaikkeen on vaikuttanut hermovaurio KIPU !!!

  Saa haastatella jos olen siihen kiinnostava. Nimim. Musta PITI tulla lääkäri, mutta tulikin potilas

  Yst. Terv. laura

 2. 5.8.2015    

  Hei vaan ja kiitos kommentistasi!
  Meitä kipukonkareita löytyy tästä maasta valitettavan paljon. Siusta piti tulla lääkäri ja miusta sairaanhoitaja, potilaaksi päädyttiin molemmat. Kiinnostusta olisi kyllä haastatella sinua, sitkeytesi on ihailtavaa ja huumori on kyllä hyvä lääke taistelussa kipua vastaan tai sen kanssa rinnakkain kulkiessa. Minuun saa yhteyden lehden sähköpostin kautta: kipupuomi@suomenkipu.fi.

  Terveisin: Kirsi Marjaana Räsänen, toimittaja

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

marras
20
ke
17:00 Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
marras 20 @ 17:00 – 19:00
Ryhmänvetäjät Taina Jalasto Gsm: 040 760 6772 Simo Jalasto Gsm: 040 830 9443 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parillisten viikkojen tiistaisin klo 17 – 19 (Voutilakeskuksessa, Pollentie 35) sekä parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 17-19 (vaihtuva paikka, tarkista tiedät aluevastaavalta).[...]
18:00 Nummelan vertaistukiryhmä kokoontuu
Nummelan vertaistukiryhmä kokoontuu
marras 20 @ 18:00 – 20:00
Aluevastaava ja ryhmänvetäjä Maritta Taskinen p. 040 719 8558 nummela@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä kokoontuu seuraavan kerran Nummelan kirjastossa 8.5.2019 klo 18-20 ( Pisteenkaari 9, 03100 Vihti). Tapaamisen teemana on yhteiskunnan tuet, niiden myöntämisperusteet sekä hakeminen. Lisätietoja Marittalta.[...]
marras
21
to
12:30 Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
marras 21 @ 12:30 – 15:00
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Aluevastaava Pertti Latvala Gsm: 045 636 0358   Ryhmän ohjaaja Ville-Veikko Kovanen Gsm: 045 357 18 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen torstai klo 12.30 – 15, Aleksinkulman Aino-kabinettissa, 2 krs., Aleksanterinkatu 9. Pääasiana on keskustelua itseä[...]
14:00 Salon vertaistukiryhmä kokoontuu @ Salon Syty
Salon vertaistukiryhmä kokoontuu @ Salon Syty
marras 21 @ 14:00 – 16:00
Marja-Liisa Laine Gsm: 040 053 4788 Pertti Laine salo@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä Kokoonnumme kuukauden kolmas torstai klo  14 – 16, Salon SYTY ry:n tiloissa, Helsingintie 6 (katutaso). Lisätietoja Marja-Liisalta Kevään 2019 tapaamiset 17.1 – 21.2 – 21.3 – 18.4.[...]
16:00 Porin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Satakunnan yhteisökeskus
Porin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Satakunnan yhteisökeskus
marras 21 @ 16:00 – 18:00
Kristiina Heiniluoma Gsm: 040 734 6815 Vertaisryhmä Kokoonnumme torstaisin klo 16-18, Satakunnan Yhteisökeskus, Otavankatu 5. Kevään 2019 tapaamiset 24.1. – 21.2. – 21.3. – 18.4. – 23.5. Syksyn 2019 tapaamiset 19.9. – 24.10. – 21.11. – 12.12.

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.