Nazarénlahden pohjassa sijaitsevasta kanjonista nousee meriveteen jopa 66 mineraalia

mika”Olá!” Näin helppoa on sanoa ”hei” portugaliksi. Olen Mika Palo, jo 17 vuotta Portugalissa asunut suomalainen. Kiinnostukseni portugalin kieleen heräsi jo 14-vuotiaana radioharrasteesta nimeltä DX-kuuntelu. Innostuin silloin kuuntelemaan eksoottisia brasilialaisia yleisradioasemia lyhytaalloilla – ja Brasiliassahan puhutaan portugalin kieltä.

Opiskellessani portugalin kieltä Helsingin yliopistossa 1990-luvun puolivälissä tutustuin portugalilaisen opettajani pikkusiskoon ja hänen ystäväänsä, jotka olivat tulleet pääsiäislomalle Helsinkiin. Puoli vuotta myöhemmin pääsin opiskeluvaihtoon Portugaliin ja siellä ollessani aloitin seurustelun opettajani pikkusiskon ystävän Maria do Carmon kanssa. Pari vuotta myöhemmin olimme jo naimisissa – ja olemme yhä. Kun en saanut vaimoani muuttamaan Suomeen, muutin itse asumaan Portugaliin ja sillä tiellä olen ollut jo vuodesta 1999. Olen viihtynyt Portugalissa oikein hyvin ja tutustunut perusteellisesti portugalilaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon. Portugalin kielikin sujuu minulta nykyisin jo niin hyvin, että usein portugalilaiset jopa luulevat minua portugalilaiseksi!

Olen toiminut pitkään Lissabonin ja Porton yliopistojen suomen kielen opettajana ja olin Suomen Madridin kulttuuri- ja tiedeinstituutin asiamies Portugalissa viidentoista vuoden ajan. Vuodesta 2007 lähtien aloin myös toimia matkailualalla, toteuttaen erikoismatkoja Portugaliin suomalaisille ryhmille. Viimeiset kaksi vuotta olen ollut päätoimisesti Keski-Portugalin rannikolla sijaitsevasta kauniista Nazarén pikkukaupungista toimivan incoming-matkatoimiston Pohjoismaiden myyntipäällikkö ja matkaopas. Tässä ominaisuudessa haluaisin toivottaa Suomen Kipu ry:n jäsenet tervetulleiksi terveysmatkallemme Nazaréhen jo marraskuun loppupuolella 2017. Mukaan ehtii vielä, vaan ei kovin kauaa!

Mikä ihmeen Nazaré?

Pittoreskista kalastuspaikkakunnasta Nazarésta tuli minulle tärkeä paikka jo eräänä lokakuisena iltana 1994, jolloin istuskelin Nazarén rantakadun rannalle johtavilla portailla portugalilaisen neidon kanssa. Katsellessamme auringonlaskua edessämme avautuneella Atlantilla kävin elämäni todennäköisesti tärkeimmän keskustelun Maria do Carmon kanssa. Totesimme molemmat olevamme rakastuneita toisiimme!

Maria do Carmon lisäksi olen jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan ollut ihastunut Nazaréhen, ”Keski-Portugalin rannikon helmeksi” kutsuttuun pikkukaupunkiin, josta löytyy muun muassa yksi Portugalin upeimmista hiekkarannoista, huikean komeita näköalapaikkoja ja talvimyrskyjen aikaan myös maailman suurimmat aallot, jotka kohdistuvat Praia do Nortelle eli Nazarén pohjoisrannalle. Huimapäisimpiä surffaajia houkuttelevat jättityrskyt syntyvät meren virtausten osuessa Nazarénlahden pohjassa sijaitsevaan yli kaksi kilometriä syvään kanjoniin. Maailman korkeimman, yli 30-metrisen aallon surffasi kolme vuotta sitten juuri Nazaréssa yhdysvaltalainen ammattilaissurffari Garrett McNamara. Sama mies saapuu nykyisin Nazaréhen joka syksy haastamaan kaikista suurimmat jättiaallot surffilautansa kera.

Nazarésta löytyy myös runsaasti historiaa ja perinteitä. Tarinan mukaan siellä on tapahtunut aikamoinen ihmekin sumuisena aamupäivänä 8. syyskuuta 1182. Silloin Neitsyt Marian kerrotaan ilmestyneen Nazarén jylhän kallioniemen yllä, pelastaen metsästysretkellä olleen linnanherran Dom Fuas Roupinhon ja hänen ratsunsa putoamasta 110 metriä alas varmaan kuolemaan kallionkielekkeeltä. Takaa-ajetulle kauriille kävi kuitenkin huonosti eli se putosi alas jyrkänteeltä. Tätä ihmetarinaa muistellaan Nazaréssa yhä, etenkin joka syyskuun 8. päivänä.

Thalasso-kylpylä tarjoaa ihmeellisen mineraalirikasta merivettä ja erikoishoitoja
thalasso
Mielestäni Nazarén todellisesta nykyajan ihmeestä käy hyvin sen uusi uljas thalasso- eli merivesikylpylä. Sen ainutlaatuisen terveelliset ominaisuudet selittyvät Nazarénlahden syvästä vedenalaisesta kanjonista pulppuavista 66 mineraalista. Kylpylän käyttämä puhdas, lisäaineeton merivesi on jatkuvassa kierrossa, eli sitä pumpataan koko ajan sisään ja ulos. Merivesi ainoastaan lämmitetään 33 asteeseen, muuten se on samaa merivettä kuin Nazarénlahdella. Jo 1800-luvun lopulla oli havaittu tämän lahden meriveden parantavat ominaisuudet ja terveyskylpylätoiminta alkoi. Useimmat nykyisessä kylpylässä käyvät hakeutuvat sen dynaamiseen merivesialtaaseen, jossa on yli 30 erilaista veden liikettä: poreiluja, painesuihkuja, vastavirtakäytävää ym. Lisäksi tarjolla on hierontaa, fysioterapiaa ja useita erikoishoitoja, joissa käytetään Nazarénlahden mineraalirikasta merivettä. Thalasso-kylpylän hoidoista tiedetään olevan apua esimerkiksi ihotauteihin, verenkierron ongelmiin, reumatismiin, nivelongelmiin sekä astmaan ja allergioihin. Lisäksi thalasso-kylpylässä rentoutuminen auttaa ns. nykyajan tauteihin eli stressiin, masennukseen ja ahdistuneisuuteen.

Nähtävyyksiäkin riittää Nazarén lähiseuduilla

Minua viehättää Nazaréssa matkakohteena myös se, että se sijaitsee aivan keskellä Portugalia, kauniilla rannikkoseudulla, josta löytyy useita hyviä retkikohteita hyvien liikenneyhteyksien päästä. Esimerkeistä käy kolme UNESCOn maailmanperintökohdetta: Alcobacan ja Batalhan keskiaikaiset luostarit sekä Tomarin hyvin säilynyt temppeliherrojen linna 1100-luvulta. Lisäksi en voi olla mainitsematta läheisen vuoriston näyttäviä tippukiviluolia, joissa voi tehdä unohtumattomia kävelyretkiä maan alla. Myös roomalaiskatolisen kirkon merkittävimpiin pyhiinvaelluskohteisiin kuuluva Fátima sijaitsee lähellä Nazaréta. Lissabonin lentoasemalta, jonne on suoria reittilentoja Helsingistä, on hyvä 110 kilometrin mittainen moottoritieyhteys Nazaréhen.

TULE KANSSANI PORTUGALIN TERVEYSMATKALLE 20.-26.11.2016 JA LÖYDÄ VALOA KAAMOKSEEN!

barra_piscina_por_do_sol_02
Pidähän kiirettä – vielä ehdit mukaani Portugalin terveysmatkalle!

Päätän puheenvuoroni toivottamalla Suomen Kipu ry:n jäsenet lämpimästi tervetulleiksi
mukaan Nazaréhen kohdistuvalle terveysmatkallemme 20.-26. marraskuuta 2016. Ohjelmassa on päivittäisiä thalasso-kylpyläkäyntejä ja muitakin hoitoja, suomeksi opastamiani retkiä kiehtoviin lähiseutujen kohteisiin sekä puolihoitoon kuuluvat herkulliset illalliset viihtyisän neljän tähden Miramar Hotel & Spa -kylpylähotellimme näköalaravintolassa. Lyhennettyämme alkuperäistä matkaohjelmaa päivällä olemme nyt saaneet koko matkan hinnan lentoineen ja kuljetuksineen laskemaan 992 euroon per osallistuja, majoituksella jaetussa 2 hengen huoneessa. Voimme toteuttaa tämän matkan jopa muutaman hengen pikkuryhmälläkin. Edellytyksenä mukaan pääsylle on kuitenkin nopea ilmoittautuminen – jo 7. lokakuuta mennessä. Annan mielelläni lisätietoja Nazarén terveysmatkastamme sähköpostitse (mika.palo@sublutour.com) tai puhelimitse (suomalainen matkapuhelinnumero 040 5036753).

Lähdepä kanssani pakoon Suomen synkkää marraskuuta – piristävässä Portugalissa ja sen rannikon helmessä Nazaréssa riittää marraskuussa valoa ja vielä sopivasti lämpöäkin!

  • Mika Palo

Lisätietoa matkasta