Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Kannanotto: Kivunhoidossa otettava kaikki keinot käyttöön

Kivunhoidossa otettava kaikki keinot käyttöön

Suomessa on ajauduttu tilanteeseen, jossa yhä useampi krooniseen kipuun lääkehoitoa saava leimautuu perusterveydenhoidossa narkomaaniksi. Tänä vuonna julkaistu kroonisen kivun käypä hoito –suositus puoltaa voimakkaasti lääkkeettömiä hoitomuotoja, mutta vaikeasti kroonisesta kivusta kärsivät potilaat tarvitsevat myös oireenmukaisen ja tarpeellisen lääkehoidon.

Suomen Kipu ry haluaa korostaa sitä, että monen kipupotilaan kohdalla vain opioidilääkkeillä voidaan helpottaa kroonistunutta, vaikeaa kipua. Tätä asianmukaista kivunhoitoa ei pidä sekoittaa huumeiden viihdekäyttöön eikä kipukroonikkoa saa kutsua narkomaaniksi. Jatkuvasta kivusta kärsivää ei pidä syyllistää siitä, että hän yrittää elää edes jossain määrin kivutonta elämää.

Ihmisen hermostoon ja tunnetiloihin vaikuttavilla lääkeaineilla on usein hoidollisten vaikutusten ohella myös haittavaikutuksia. Väärin käytettyinä samat lääkkeet voivat vaikuttaa huumeen tavoin. Haittakäytön ehkäisemiseksi näiden lääkkeiden saatavuus on lääkärien tiukasti valvomaa. Tiukentunut valvonta on johtanut siihen, että perusterveydenhuollossa on muutettu erikoissairaanhoidon määräämiä lääkkeitä
konsultoimatta kipuun erikoistunutta lääkäriä.

Osa lääkäreistä – suuresta yleisöstä puhumattakaan – ovat valmiita tuomitsemaan myös lääkekannabiksen käytön kivunhoidossa. Monessa maassa kannabista on mahdollista saada lääkkeeksi huomattavasti helpommin kuin Suomessa. Suomessa lääkekannabiksen ostamiseen tarvitaan pääsääntöisesti erityislupa Fimealta. Lupia anovien määrä suhteessa kroonisesta kivusta kärsiviin Suomessa on vain puoli promillea.

Lääkekannabis ei ole kaikille kipukroonikoille sopiva hoito. Periaate on sama kuin muidenkin lääkkeiden kohdalla: mikä auttaa yhdelle, ei ehkä helpota toisen vointia tai aiheuttaa hänelle jopa lisävaivoja. Lääkekannabiksesta on tutkitusti hyötyä joidenkin kiputilojen ja –potilaiden hoidossa. Suomen Kipu ry katsoo, että lääkekannabiksen tulee kuulua yhtenä vaihtoehtona kroonisen kivun hoitoon.

Suomen Kivun jäseniltä saadun palautteen perusteella vaikuttaa siltä, että erityisesti vahvojen kipulääkkeiden kohdalla ei osata erottaa potilaan hyvän hoidon edellyttämää lääkitystä huumeiden väärinkäytöstä. Jokainen väärä tulkinta heikentää jo muutenkin sietokyvyn rajoilla kamppailevan kipupotilaan elämän laatua.

Suomen Kipu ry vetoaa terveydenhoidon ammattilaisiin ja mediaan: antakaa jokaisen kipupotilaan käyttää hänen tarvitsemaansa lääkitystä! Kipupotilaat eivät tarvitse syyllistämisen tai leimaamisen lisäkuormaa.

Suomen Kipu ry

Virpi Paasisalo
Puheenjohtaja
Puh. 045 170 7548
virpi.paasisalo@suomenkipu.fi

Liisa Sahi
Varapuheenjohtaja
Puh. 044 545 1142
liisa.sahi@suomenkipu.fi

Julkaistu 3.10.2016. Julkaisuvapaa heti.

SuomenKipury_logo_teksti

Lataa pdf:

Kannanotto kivunhoidossa otettava kaikki keinot käyttöön, Suomen Kipu ry

4 kommenttia

 1. Pertti Latvala Pertti Latvala
  4.10.2016    

  Olettepas ystävät hyvät hienosti nostaneet oikeat ongelmakohdat esille, vallan mainiota. Tulen laittamaan sen 4_2016 Puomiin mukaan.
  Minne kaikkialle olette levittäneet asiakirjaa?

 2. Anne Tuomela Anne Tuomela
  30.11.2016    

  Olen juuri törmännyt ko. ilmiöön; terveyskeskuslääkäri laittoi lähetteen kipupolille josta lähete tuli bumerangina takaisin. Ja kamalin kohta oli, että tyynesti todettiin että opioidilääkitys lopetettava! HALOO- sehän merkitseen kipuihmiselle samaa kuin syöpäpotilaalta kiellettäisi kivun hoito. Ei otettu asiakkaaksi, eli takaisin tervariin. Luoja tätä pompottelua, vähättelyä, epäasiallista kohtelua, hoidon puutetta. Olen väsynyt tähän rumbaan, mutta sitten kun erehtyy sen sanomaan niin, tulkitaan, että olet ”psyykkisesti kipeä, masentunut jne”.

  On kovin vaikea ymmärtää tätä ”uutta käypä hoito linjausta” eli lääkkeettömyyttä. Hyvä niin, jos lääkkeistä pääsiisi eroon, mutta sitten on tarjottava jotain tilalle!
  Olen sairastanut sekä oikean ruumiin puolen hermokipua ja Tules- kipuja 10 vuotta siten, että se haittaa elämää. Panadolista on aloitettu, kipujen lisääntyessä ja vaivojen pahetessa on jouduttu siirtymään opioideihin. Fysioterapiaa ei julkiselta puolelta saa, itsen olen maksanut kaikki fyssarilaskut, akupunktiot etc. yrittäessäni etsiä kipua lievittävää hoitoa.

  En tiedä mikä tätä Suomen terveyden/sairaanhoitoa vaivaa. Terveyskeskukset ovat tukossa ja vailla asiantuntemusta, erikoissairaanhoitoa ei saa, kaikki asiointi on tehty niin hankalaksi että olen todennut, että parempi kun jättää tervarit rauhaan, yrittää etsiä lääkärin joka uusii reseptit ja seurata, löytyykö mitään uutta kivun hoidon rintamalta.

  Ja pisteenä iin päälle, minulle tuli avioero 30 vuoden yhdessäolon jälkeen, kun mies ei enää halunnut jatkaa kivuloisen, väsyneen puolison kanssa. Näinkin voi käydä.

  • markku markku
   8.12.2016    

   oikeassa olet itse en saa edes opiaidi pohjaisia lääkkeitä koska minulla on merkintä huumeista jo vuosientakaa olen kyllä pyytänyt kyseisiä lääkkeitä mutta aina on tullut kielteinen päätös tämä on hermojakin rasittavaa käytantöä siksi olen joutunut hankkimaan lääkkeitäni kadulta missä ne kiskovat sielunkin sisältä hinnoiltaan ja jälleenhän teen rikoksen oikeusjärjestelmän mukaan vaikka kyse on itseni omista kivuista ja kivun hallinnastani olen tosiaankin”romuna niin hermojeni kuin myös fyysisenpuoleni kanssa ja rahani eivät riitä lääkkeisiin mutta rikolliselle polulle en ole astunut ainakaan siltä osin että olisin rahaa hankkinut siltä osin kuitenkin koska olen kadulta joutunut lääkitystäni hoitamaan eli yhteen vetona tähän että minut leimataan rikolliseksi/huumeidenkäyttäjäksi joka on täysin mielivaltaista mielivaltaista ja asiatonta käytöstä minua kohtaan yksi vaihto ehtohan on alkoholijolla kivut ja huolet unohtuvat mutta vain hetkellisesti ja sittenhä se varsinainen kiputuleekin kun on moraalinen krapula niin fyysisesti kuin myös henkisesti eli kipu senkuin pahenee vaihtaisin mielelläni osia esim. lääkärin kanssa edes yhdeksi päiväksi että hän tietäisi maanpäällisestä helvetistäni edes jotain niin sitte hän ehkä tietäisi missä mennään sitten tämä sosiaalinen puoli minulle määrätyt lääkkeet eivät ylitä sitä osaa että pääsisin edes sossun luukulle eli reseptinien uusiminen osuu aina niin että ne ovat eri kuukausille ja ainakin tääläpäin sossu ei hyväksy kuin resepti lääkkeet ja asumiskustannukset eli he eivät laske minun ruoka palvelusta tuomaani ruokaa menoihin kun ei myöskään autoni kuluja miltään osin koska olen heidän ja lakipykälien mukaan terve ihminen eli paraslääke olisi varmaankin 9mm ohimolle nioin hekin pääsisivät minun pyytelejyni ja anomuksieni käsittelystä eroon mutta sellaista en tee enkä edes harkitse vaan aion taistella tätä pyrogratiaa vastaan laillisin keinoin eli valitusta valituksen perään viimeiseen hengenmenoon asti kai se ehkä joskus tärppää tai ainakin on jo saatto huoneessa niin kai ne silloin ehkä ymmärtävät edes disperiinin antaa ja sekin varmaankin pulikkaankerrallaan koska huume leima perseessäni tulee kulkemaan perässäni koko elämäni vaikka aineiden käyttöä minulla ei ole ollut vuosiin ja silloin kun sekin oli niin se oli vain kokeilu mutta kun sen menin tyhmyyksissäni lääkärille kertomaan niin siitä lähtien on kaikissa lausunnoissani ollut huumeiden ja alkoholin käyttöä tässä siis minun paskamainen tarinani vaikka paljon olisi vielä sanottavaa mutta en jaksa ja kukapa tämän edes lukisi mutta sen sanon että rehellisyydestä kärsii itse vaikka siitä asiasta aina puhutaan että rehellisyys maan perii on minusta täysin paskaa!!!!!

 3. N.L N.L
  18.1.2017    

  Mahtavaa ja kiitos isosti. Jospa tämä nyt aukasis tätä lääkekannabis asiaa ja voitais ottaa esille ilman sitä pelkoo että leimataan narkomaaniksi. Lääkekannabiksella on potenttiaalia moniin sairauksiin esim just tähän kipuun ja sitku on elänyt kivun kans vuosia saamatta kunnollista hoitoo. Kyllä todellaki odotan että näitä reseptejä ruetaan kirjottamaan enemmän ja saatais tämä turha säätäminen fimean yms muiden tahojen kans. Mielestäni ihan tk lääkärin pitäis saada kirjoittaa resepti kannabikselle ilman mitään paperi sotaa. Myös hoitajia ja lääkäreitä täytyis ohjeistaa tässä asiassa, monesti lääkärissä käydessä lääkäri ei ole tietonen mistään kannabiksen lääkinnällisistä vaikutuksista ja mututuntumalta keroottaan kuinka se on hirveän paha huume no niin on myös codeiini ja siitä vahvemmat kipulääkkeet. Kannabis auttaa myös masennukseen, mikä on aika monella kipupotilaalla et tällä kasvilla on potenttiaalia vaikka mihin ku sitä uskallettais käyttää lääkkeenä.

No Pings Yet

 1. Pitkät, pimeät yöt | Malmin Polgara on 5.10.2016 at 08:04

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

tammi
27
ma
17:30 Helsingin vertaistukiryhmä kokoo...
Helsingin vertaistukiryhmä kokoo...
tammi 27 @ 17:30 – 19:30
Aluevastaava Arto Hannolin Gsm: 0500 906 087 helsinki@suomenkipu.fi Helsinki etsii toimijoita. Olisitko kiinnostunut aluevastaavana tai ryhmänvetäjänä vapaaehtoistoiminnasta? Ryhmä on avoin kaikille kroonisesta kivusta kärsiville. Vertaisryhmä Kokoonnumme maanantaisin klo 17.30 – 19.30, Kampin palvelukeskuksessa, tila Broidi[...]
tammi
29
ke
17:00 Kokkolan vertaistukiryhmä kokoontuu @ Keski-Pohjanmaan opisto
Kokkolan vertaistukiryhmä kokoontuu @ Keski-Pohjanmaan opisto
tammi 29 @ 17:00 – 19:30
Esko Asujamaa Gsm: 040 093 1247 kokkola@suomenkipu.fi Vertaisryhmä Kokoonnumme keskiviikkoisin kello 17 – 21, Keski-Pohjanmaan Opisto, Opistokatu 7, Kälviä. Syksyn 2019 tapaamiset 28.8. – 25.9. – 30.10. – 27.11. 28.8. 2019. Kello 17.00-21.00.Syyskauden aloitus. Paikkana[...]
18:00 Kuopion vertaistukiryhmä kokoontuu @ Leväsen palvelukeskuksessa 2krs
Kuopion vertaistukiryhmä kokoontuu @ Leväsen palvelukeskuksessa 2krs
tammi 29 @ 18:00 – 20:00
Ryhmänvetäjä Sari-Leena Jutila Gsm 050 537 6601 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen  keskiviikko klo 18 -20, Leväsen palvelukeskuksessa 2krs, Leväsentie 27. Syksyn 2019 tapaamiset 14.8. – 28.8. – 11.9. – 25.9. – 16.10. – 30.10. – 13.11.[...]
tammi
30
to
12:30 Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
tammi 30 @ 12:30 – 15:00
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Aluevastaava Pertti Latvala Gsm: 045 636 0358   Ryhmän ohjaaja Ville-Veikko Kovanen Gsm: 045 357 18 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen torstai klo 12.30 – 15, Aleksinkulman Aino-kabinettissa, 2 krs., Aleksanterinkatu 9. Pääasiana on keskustelua itseä[...]
helmi
4
ti
16:00 Iisalmen vertaistukiryhmä kokoontuu @ Iisalmi
Iisalmen vertaistukiryhmä kokoontuu @ Iisalmi
helmi 4 @ 16:00 – 17:45
Jouni Hätinen Gsm: 040 582 9004 Vertaistukiryhmä Kokoonumme klo 16.00 – 18.30, pääsääntöisesti Louhentuvalla, Kirkonsalmentie 29, 74120 Iisalmi Syksyn 2019 tapaamiset 10.9. – 1.10. – 15.10. – 29.10. – 12.11. – 26.11. (17.12 pikkujoulut) 1.10. ryhmään[...]

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.