Eurooppalainen kipukysely

Pain Alliance Europe Pain Alliance Europe julkaisee yhteistyössä Suomen Kipu ry:n kanssa Euroopan kattavan kipukyselyn jonka avulla kerätään tietoa kipupotilaiden arjesta, kivun kokemisesta, hoidon saamisesta ja kuntoutuksesta.

PAE tuo krooniseen kipuun liittyvän tiedon kaikkien saataville ja vuoden loppupuolella kyselystä saatavia tuloksia voidaan käyttää niin PAE:n, kuin Suomen Kipu ry:n toiminnassa.

PAE:n edellinen projekti, Pain Patient Pathway Recomandations kokosi mukaan niin eri maiden poliitikkoja, terveydenhuollon ammattilaisia kuin vapaaehtoistoimijoita. Suomessa kysely vaikutti osaltaan siihen, että Sosiaali- ja terveysministeriö asetti asiantuntijaryhmän laatimaan kansallisen suunnitelman kroonisen ja syövän aiheuttaman kivun hoidon kehittämiseksi. Asiantuntijaryhmä luovutti ehdotuksensa kansalliseksi toimintasuunnitelmaksi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle 24.2.2017.

Nyt käynnistyvä kysely on käännetty useille kielille, myös suomeksi. PAE:n tavoitteena on, että vastaaminen on mahdollisimman helppoa ja eri maista saadaan laajasti tietoa. Toivottavaa on, että Suomestakin mahdollisimman moni käy vastaamassa kyselyyn ja sitä kautta saadaan luotettava vertailu. On mielenkiintoista nähdä, kuinka suomalainen hoito ja kuntoutus sijoittuu Euroopan mittakaavassa.

Kyselyyn pääset http://www.pae-eu.eu/surveys tai https://www.surveymonkey.co.uk/r/PAE-Suomi