Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Kipukoirat helpottavat elämää kivun kanssa

Teksti ja kuva: Minna Marttinen

Kirjoitin viimeksi kipukoirastani Martista. Tuolloin Martti oli ensimmäinen ja ainoa koulutettu kipukoira. Sen jälkeen onkin tapahtunut paljon. Koska Martin välilevytyrä uusi, jouduin tilanteeseen, jossa oli pakko myöntää että Martti on jäämässä avustajakoiran tehtävästään eläkkeelle. Samana keväänä pieni vanha chihuahuani kuoli yllättäen. Aloin katsella pikkuhiljaa Martille kaveria ja työn jatkajaa. Puolen vuoden päästä löysin kaksi vuotiaan kultaisennoutajan “Pepin”. Peppi etsi uutta kotia perheen muuttuneen elämäntilanteen vuoksi. Hyvin peruskoulutettu, lapsiperheessä elänyt Peppi muutti luokseni ja aloin opettaa Pepille avustajakoiran elämää. Peppi oppikin mallioppimisen kautta suurimman osan tehtävistä ja myös kipukohtauksista varoittamisen. Peppi valmistui viralliseksi avustakakoirakseni ja Martti jäi eläkkeelle. Tänä syksynä perheemme kasvoi vielä yhdellä koiralla. Hankimme pojalleni oman “tukikoiran”, amerikankarvatonterrierin Willen. Wille oppi myös mallioppimisen kautta kipukohtausten hälyttäminen. Nyt kaikki kolme koiraa on “kimpussani”, jos alan haista kivulle.

Minna Marttinen ja kipukoiratMikä parasta olemme Nona Borgströmin kanssa pystyneet ohjaamaan useampia ihmisiä kouluttamaan itselleen kipukoiran. Saimme koulutustilan Invalidiliitolta ja myös avustakakoirayhdistys tuki projektiamme palkkaamalla hajuerottelukouluttajat mukaan pilottikurssille, joka suunnattiin avustajakoirille. Oli mahtava huomata, että muutkin saavat apua elämäänsä koirasta, joka varoittaa ennakkoon kipukohtauksista. Kurssin hienoimpia hetkiä oli se kun saimme eristettyä ns. kipuhajua purkkiin ja olimme todistamassa kun suoraan käytäntöön opetettu koira teki merkin heti kun haistoi purkissa olevan kipuhajun.

Kipukoira on täysin uusi asia maailmalla, siksi asiaa pitää vielä tutkia. Teemme yhteistyötä WiseNose yhdistyksen kanssa, joka on käynnistämässä tutkimusta aiheesta. Tutkimuksessa selvitetään voiko koira erottaa kipuhajun laboratorio-olosuhteissa.

Tässä kipukoiraprojektissa olen oppinut paljon itse. Oma suhtautuminen kipuun ja suhde koiraan on parantunut jättiläisin askelin. Pystyn vaikuttamaan kipuun lepäämällä ajoissa ja pienempi kipulääkeannos vaikuttaa tehokkaammin, kun sen ottaa ajoissa. Pystyn vapaammin liikkumaan ja pahimmat kipukohtaukset ovat jääneet pois. Muutaman kerran olen tänä vuonna saanut pahan kohtauksen ja nekin ovat tulleet silloin, kun minulla ei ole ollut koiraa mukana. Silloin saatan unohtaa seurata vointiani itse, kun normaalisti minulla on koira kertomassa milloin minulla on huono asento, tai milloin teen liikaa. Kipupäiväkirjaa pitäessäni huomasin myös, että jos hoidan kipukohtaukseni tunnollisemmin päivällä, minulla on vähemmän kipua illalla.

Matkan varrella olen huomannut tiettyjä tilanteita, josta tulen kipeäksi. Aikaisemmin en olisi yhdistänyt jälkikäteen tulevaa kipua juuri siihen toimintoon, ellei koira olisi ollut kertomassa mikä on juuri se asia mistä lihakseni menevät kramppiin. Esimerkiksi, jos en saa pyörätuoliani ravintolassa tarpeeksi lähelle pöytää ja joudun syödessäni kurkottamaan leukaa lähemmäs lautasta. Nyt samassa tilanteessa yritän olla kurkottelematta ja pidän selkäni suorassa. Viimeksi huomasin, että koirani hälyttävät, jos istun pyörätuolissa ja katson sylissäni olevaa puhelinta pää kumarassa. No – hyvin loogista, mutta enpä olisi yhdistänyt kipua asentooni, sillä kipu tuntuu selässäni, ei niskassa ja tulee n.15 minuutin päästä siitä kun koirani on hälyttänyt. Ilman koiran antamaa hälytystä, olisin varmaan tuijottanut kännykkää 15 minuuttia parin minuutin sijasta ja todennäköisesti olisin tullut huomattavasti kipeämmäksi. Olisinkohan kuunnellut toista ihmistä jos tämä olisi sanonut minulle, että asentoni näyttää pahalta? Todennäköisesti en. Nämä kaikki ovat pieniä asioita, mutta niin suuria, että vaikuttamalla näihin pieniin asioihin, yleinen vointini on parantunut. Aikaisemmin tein vain liian usein liikaa, jolloin yhtäkkiä olin kivun takia kokonaan sängyn oma. Nyt teen vähemmän kerralla, mutta pysyn kivuttomampana ja tekemiseni jakaantuu tasaisemmin päivään. Minulla riittää toimintakykyä iltaan ja myös seuraavaan päivään. En ole tehnyt ihmeparantumista, mutta pystyn elämään kivuttomampaa arkea.

Tästä kaikesta oppineena, voin vain todeta, että koira on meitä kuonon verran edellä. Meillä on varmasti muitakin terveydellisiä tiloja, mistä koira voisi meille kertoa. Sairaanhoitajana ja sosionomina ihmisten auttaminen on minulle ja Nonalle kutsumus. Siitä kutsumuksesta päätimme perustaa InnoMediDogs yhdistyksen, jonka tehtävä on selvittää missä kaikessa koira voisi meitä auttaa.


Lue Minnan edellinen blogi Martista tästä linkistä.

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Toimisto avoinna
ma–to kello 10–14

Kaisa Hirn
järjestökoordinaattori
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Svenska stödlinjen

Tisdagar och torsdagar 17–19

045 170 7541

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

elo
22
ke
17:00 Lappeenrannan vertaisryhmä kokoo... @ Kuutinkulma
Lappeenrannan vertaisryhmä kokoo... @ Kuutinkulma
elo 22 @ 17:00 – 19:00
Aluevastaava Tapio Tiittanen Gsm: 0458418984  (puh. ark. klo 12-20.00) lappeenranta@suomenkipu.fi (24/7/365) Ryhmänvetäjät Tiia Koikkalainen (tauolla kevään 2018 ajan) Gsm: 044 567 25 72 tiia.koikkalainen@gmail.com Maritta Taskinen Gsm: 040 518 36 41 maaritta.taskinen@pp.inet.fi Vertaisryhmä Kokooonnumme keskiviikkoisin klo 17 – 19, Kuutinkulmassa, Valtakatu[...]
syys
26
ke
17:00 Lappeenrannan vertaisryhmä kokoo... @ Kuutinkulma
Lappeenrannan vertaisryhmä kokoo... @ Kuutinkulma
syys 26 @ 17:00 – 19:00
Aluevastaava Tapio Tiittanen Gsm: 0458418984  (puh. ark. klo 12-20.00) lappeenranta@suomenkipu.fi (24/7/365) Ryhmänvetäjät Tiia Koikkalainen (tauolla kevään 2018 ajan) Gsm: 044 567 25 72 tiia.koikkalainen@gmail.com Maritta Taskinen Gsm: 040 518 36 41 maaritta.taskinen@pp.inet.fi Vertaisryhmä Kokooonnumme keskiviikkoisin klo 17 – 19, Kuutinkulmassa, Valtakatu[...]
loka
24
ke
17:00 Lappeenrannan vertaisryhmä kokoo... @ Kuutinkulma
Lappeenrannan vertaisryhmä kokoo... @ Kuutinkulma
loka 24 @ 17:00 – 19:00
Aluevastaava Tapio Tiittanen Gsm: 0458418984  (puh. ark. klo 12-20.00) lappeenranta@suomenkipu.fi (24/7/365) Ryhmänvetäjät Tiia Koikkalainen (tauolla kevään 2018 ajan) Gsm: 044 567 25 72 tiia.koikkalainen@gmail.com Maritta Taskinen Gsm: 040 518 36 41 maaritta.taskinen@pp.inet.fi Vertaisryhmä Kokooonnumme keskiviikkoisin klo 17 – 19, Kuutinkulmassa, Valtakatu[...]
marras
28
ke
17:00 Lappeenrannan vertaisryhmä kokoo... @ Kuutinkulma
Lappeenrannan vertaisryhmä kokoo... @ Kuutinkulma
marras 28 @ 17:00 – 19:00
Aluevastaava Tapio Tiittanen Gsm: 0458418984  (puh. ark. klo 12-20.00) lappeenranta@suomenkipu.fi (24/7/365) Ryhmänvetäjät Tiia Koikkalainen (tauolla kevään 2018 ajan) Gsm: 044 567 25 72 tiia.koikkalainen@gmail.com Maritta Taskinen Gsm: 040 518 36 41 maaritta.taskinen@pp.inet.fi Vertaisryhmä Kokooonnumme keskiviikkoisin klo 17 – 19, Kuutinkulmassa, Valtakatu[...]

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.