Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Kipukoirat helpottavat elämää kivun kanssa

Teksti ja kuva: Minna Marttinen

Kirjoitin viimeksi kipukoirastani Martista. Tuolloin Martti oli ensimmäinen ja ainoa koulutettu kipukoira. Sen jälkeen onkin tapahtunut paljon. Koska Martin välilevytyrä uusi, jouduin tilanteeseen, jossa oli pakko myöntää että Martti on jäämässä avustajakoiran tehtävästään eläkkeelle. Samana keväänä pieni vanha chihuahuani kuoli yllättäen. Aloin katsella pikkuhiljaa Martille kaveria ja työn jatkajaa. Puolen vuoden päästä löysin kaksi vuotiaan kultaisennoutajan “Pepin”. Peppi etsi uutta kotia perheen muuttuneen elämäntilanteen vuoksi. Hyvin peruskoulutettu, lapsiperheessä elänyt Peppi muutti luokseni ja aloin opettaa Pepille avustajakoiran elämää. Peppi oppikin mallioppimisen kautta suurimman osan tehtävistä ja myös kipukohtauksista varoittamisen. Peppi valmistui viralliseksi avustakakoirakseni ja Martti jäi eläkkeelle. Tänä syksynä perheemme kasvoi vielä yhdellä koiralla. Hankimme pojalleni oman “tukikoiran”, amerikankarvatonterrierin Willen. Wille oppi myös mallioppimisen kautta kipukohtausten hälyttäminen. Nyt kaikki kolme koiraa on “kimpussani”, jos alan haista kivulle.

Minna Marttinen ja kipukoiratMikä parasta olemme Nona Borgströmin kanssa pystyneet ohjaamaan useampia ihmisiä kouluttamaan itselleen kipukoiran. Saimme koulutustilan Invalidiliitolta ja myös avustakakoirayhdistys tuki projektiamme palkkaamalla hajuerottelukouluttajat mukaan pilottikurssille, joka suunnattiin avustajakoirille. Oli mahtava huomata, että muutkin saavat apua elämäänsä koirasta, joka varoittaa ennakkoon kipukohtauksista. Kurssin hienoimpia hetkiä oli se kun saimme eristettyä ns. kipuhajua purkkiin ja olimme todistamassa kun suoraan käytäntöön opetettu koira teki merkin heti kun haistoi purkissa olevan kipuhajun.

Kipukoira on täysin uusi asia maailmalla, siksi asiaa pitää vielä tutkia. Teemme yhteistyötä WiseNose yhdistyksen kanssa, joka on käynnistämässä tutkimusta aiheesta. Tutkimuksessa selvitetään voiko koira erottaa kipuhajun laboratorio-olosuhteissa.

Tässä kipukoiraprojektissa olen oppinut paljon itse. Oma suhtautuminen kipuun ja suhde koiraan on parantunut jättiläisin askelin. Pystyn vaikuttamaan kipuun lepäämällä ajoissa ja pienempi kipulääkeannos vaikuttaa tehokkaammin, kun sen ottaa ajoissa. Pystyn vapaammin liikkumaan ja pahimmat kipukohtaukset ovat jääneet pois. Muutaman kerran olen tänä vuonna saanut pahan kohtauksen ja nekin ovat tulleet silloin, kun minulla ei ole ollut koiraa mukana. Silloin saatan unohtaa seurata vointiani itse, kun normaalisti minulla on koira kertomassa milloin minulla on huono asento, tai milloin teen liikaa. Kipupäiväkirjaa pitäessäni huomasin myös, että jos hoidan kipukohtaukseni tunnollisemmin päivällä, minulla on vähemmän kipua illalla.

Matkan varrella olen huomannut tiettyjä tilanteita, josta tulen kipeäksi. Aikaisemmin en olisi yhdistänyt jälkikäteen tulevaa kipua juuri siihen toimintoon, ellei koira olisi ollut kertomassa mikä on juuri se asia mistä lihakseni menevät kramppiin. Esimerkiksi, jos en saa pyörätuoliani ravintolassa tarpeeksi lähelle pöytää ja joudun syödessäni kurkottamaan leukaa lähemmäs lautasta. Nyt samassa tilanteessa yritän olla kurkottelematta ja pidän selkäni suorassa. Viimeksi huomasin, että koirani hälyttävät, jos istun pyörätuolissa ja katson sylissäni olevaa puhelinta pää kumarassa. No – hyvin loogista, mutta enpä olisi yhdistänyt kipua asentooni, sillä kipu tuntuu selässäni, ei niskassa ja tulee n.15 minuutin päästä siitä kun koirani on hälyttänyt. Ilman koiran antamaa hälytystä, olisin varmaan tuijottanut kännykkää 15 minuuttia parin minuutin sijasta ja todennäköisesti olisin tullut huomattavasti kipeämmäksi. Olisinkohan kuunnellut toista ihmistä jos tämä olisi sanonut minulle, että asentoni näyttää pahalta? Todennäköisesti en. Nämä kaikki ovat pieniä asioita, mutta niin suuria, että vaikuttamalla näihin pieniin asioihin, yleinen vointini on parantunut. Aikaisemmin tein vain liian usein liikaa, jolloin yhtäkkiä olin kivun takia kokonaan sängyn oma. Nyt teen vähemmän kerralla, mutta pysyn kivuttomampana ja tekemiseni jakaantuu tasaisemmin päivään. Minulla riittää toimintakykyä iltaan ja myös seuraavaan päivään. En ole tehnyt ihmeparantumista, mutta pystyn elämään kivuttomampaa arkea.

Tästä kaikesta oppineena, voin vain todeta, että koira on meitä kuonon verran edellä. Meillä on varmasti muitakin terveydellisiä tiloja, mistä koira voisi meille kertoa. Sairaanhoitajana ja sosionomina ihmisten auttaminen on minulle ja Nonalle kutsumus. Siitä kutsumuksesta päätimme perustaa InnoMediDogs yhdistyksen, jonka tehtävä on selvittää missä kaikessa koira voisi meitä auttaa.


Lue Minnan edellinen blogi Martista tästä linkistä.

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Toimisto avoinna
ma–to kello 10–14

Kaisa Hirn
järjestökoordinaattori
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotactivemedi-logo

Tilaa ActiveMEDI tuotteet tästä ja tue meitä.


Tilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Svenska stödlinjen

Tisdagar och torsdagar 17–19

045 170 7541

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

huhti
23
ma
15:00 Turengin vertaisryhmä kokoontuu ... @ Tapaillakodin takkatupa
Turengin vertaisryhmä kokoontuu ... @ Tapaillakodin takkatupa
huhti 23 @ 15:00 – 16:30
Aluevastaava Katja Parkkinen 044 547 6112 Vertaistryhmä Kokoonnumme parittomien viikkojen maanantaisin 15 – 16.30, Tapaillakodin takkatupa, Tapaillapiha 7A
17:30 Helsingin vertaisryhmä kokoontuu... @ Kampin palvelukeskus tila Broidi
Helsingin vertaisryhmä kokoontuu... @ Kampin palvelukeskus tila Broidi
huhti 23 @ 17:30 – 19:30
Aluevastaava Arto Hannolin Gsm: 0500 906 087 helsinki@suomenkipu.fi Helsinki etsii toimijoita. Olisitko kiinnostunut aluevastaavana tai ryhmänvetäjänä vapaaehtoistoiminnasta? Ryhmä on avoin kaikille kroonisesta kivusta kärsiville. Vertaisryhmä Kokoonnumme maanantaisin klo 17.30 – 19.30, Kampin palvelukeskuksessa, tila Broidi (2.[...]
18:00 Kouvolan vertaisryhmä kokoontuu ... @ Korian seurakuntakoti
Kouvolan vertaisryhmä kokoontuu ... @ Korian seurakuntakoti
huhti 23 @ 18:00 – 20:00
Sari Holanti Gsm: 040 706 2220 sari.holanti(at)pp.inet.fi Terhi Jyräs Gsm: 045 350 8757 terhi.jyras@gmail.com Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parittoman viikon maanantaina klo 18 – 20, Korian seurakuntakodilla, Alakouluntie 23, 45610 Koria (kuuluu kouvolaan)
huhti
24
ti
10:00 Porvoon vertaisryhmä kokoontuu k... @ Gammelbackan Hyvinvointikeskus, Purohuone
Porvoon vertaisryhmä kokoontuu k... @ Gammelbackan Hyvinvointikeskus, Purohuone
huhti 24 @ 10:00 – 12:00
Aila Salmi porvoo@suomenkipu.fi Vertaisryhmä Kokoonnumme tiistaisin klo 10 – 12,  Gammelbackan Hyvinvointikeskuksessa, Purohuone, Tornipolku 10, 06400 Porvoo
17:00 Lohjan vertaisryhmä kokoontuu ke... @ Elokulman tila
Lohjan vertaisryhmä kokoontuu ke... @ Elokulman tila
huhti 24 @ 17:00 – 19:00
Aluevastaava Heidi Kalpio Gsm: 044 985 9550 lohja@suomenkipu.fi Vertaisryhmä Kokoonnumme Lohjantähden takana, Elonkulman tilassa, Kalevankatu 7-9, klo 17 – 19. Tervetuloa keskustelemaan siitä, miten kivun kanssa selviää.

Olemme Facebookissa

Opinnäytetyöntekijä etsii haastateltavia:

Hei! Olen sairaanhoitajaopiskelija Lohjan Laureasta.
Teen opinnäytetyötä liittyen Crohnin taudin kivunhoitoon.
Tarkoituksena on tehdä ohjausvihko sairauden kivunhoidosta Suomen Kipu ry:n jäsenten käyttöön. Yhtenä tiedonkeruumenetelmänä käytän haastatteluita.

Etsin tällä hetkellä neljää yli 18 vuotiasta Crohnin tautia sairastavaa haastateltavaa. Haastattelu kestää 30minuuttia ja haastateltavien henkilöllisyys säilyy anonyyminä. Jos
kiinnostuit tai haluat lisätietoa, niin ole yhteydessä sähköpostitse
elina.m.tikkanen(a)student.laurea.fi
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 3 päivää sitten  ·  

Vertaistukitapahtuma selkäydinstimulaattori/kipustimulaattoripotilaille

Kuopion yliopistollinen sairaala järjestää yhteistyössä Suomen Kipu ry:n Kuopion ja Siilinjärven aluevastaavien kanssa vertaistukitapahtuman 24.5.2018 torstaina klo 15-17. Tapahtuma on tarkoitettu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa hoidetuille potilaille, joilla on pysyvä kroonisen kivun hoitoon tarkoitettu selkäydinstimulaattori.

Tapahtuman tavoitteena on tuoda potilaita yhteen ja edistää heidän hyvinvointiaan vertaistuen avulla.

Tapahtumassa ovat mukana Kuopion yliopistollisen sairaalan neuromodulaatiohoitajat ja laite-edustaja Abbottilta sekä Suomen Kipu ry:n Kuopion ja Siilinjärven aluevastaavat.

Ohjelma:

15:00-15:10 Tervetuloa (sh Tiina-Mari Ikäheimo)

15.10-15.25 Selkäydinstimulaatiolaitteet (Marianne Aarnio Abbott)

15.25-15.40 Suomen Kipu ry esittäytyy (Riitta Vuorimaa Siilinjärven aluevastaava ja Sari-Leena Jutila ​Kuopion aluevastaava)

15.40-16.50 Vertaistukikahvila – vapaata keskustelua

16.50-17.00 Tapahtuman päätös (sh Tiina-Mari Ikäheimo, Riitta Vuorimaa ja Sari-Leena Jutila)

Tapahtumaan otetaan mukaan 30 potilasta ja tapahtumaan tulee ilmoittautua etukäteen. Ilmoittautuminen tapahtuu puhelimitse neuromodulaatiohoitajalle numeroon 0447179890 arkisin klo 12-13. Ilmoittautumiset 23.5.2018 mennessä.

Tapahtuma järjestetään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ja tarkempi paikka ilmoitetaan ilmoittautumisen yhteydessä.
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 1 viikko sitten  ·  

Tällä viikolla kokoontuvat seuraavat vertaisryhmät:
Turenki, Lohja, Helsinki, Kouvola, Porvoo, Turku, Nurmes, Mikkeli, Hollola, Lahti, Muurame, Kemi, Tampere, Hämeenlinna, Jyväskylä, Siilinjärvi ja Oulu.

Katso lisätietoja: www.suomenkipu.fi/calendar/
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 2 viikkoa sitten  ·