Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Selkäydinneuromodulaattori ja sakraalineuromodulaattori, rakkaat stimuni

Kuva Virpi Paasisalo

MOT uutisoi ihon alaisten implanttien hurjasta miljardibisneksestä 25.11. Ohjelmassa oli kuvattuna myös minun väliaikaisen, eli kokeilua varten laitetun kehon ulkopuolisen selkäydinstimun asennus. Koejakso on sitä varten, että todellinen hyöty/haitta tulee myös potilaalle selväksi.

Kuten yleensä, asioilla on myös toinen valoisampi puoli. Itse olen kahden toimivan stimun voimalla käyvä. 2011 helmikuussa poistetun häntäluun seurauksena sain laajan lantionalueen hermopunosvaurion. Pääsin kipulääkärille jonojen ohi ja vahva hermokipulääkitys aloitettiin. Käytännössä konttasin koska istumaan tai kumartelemaan en kivuiltani pystynyt. Kaikkea kipua lääkkeillä ei saatu pois ja jo joulukuussa minulle asennettiin sakraalistimu. Sen tarkoitus oli lääkityksen ohella poistaa kipua. Ihan niin aurinkoisesti ei käynyt. Mutta sekin vähä mikä apu siitä oli, todettiin riittäväksi pysyvän asennusta varten. Istumavammainen olen vieläkin.

2016 helmikuussa ”napsusormen” hermon vapautuksessa sain koko vasemman käden hermovaurion. Onnekseni olen oikea kätinen. Toukokuussa olin menossa näytille leikanneelle kirurgille kun odotusaulassa törmäsin tuttuun käsikirurgiin, joka ihmetteli mitä siellä tein. Kerroin oireeni ja siinä käytävällä hän sanoi sen olevan selvä crps eli monimuotoinen alueellinen kipuoireyhtymä. Tämä kirurgi seurasi minua vastaanotolle ja ohjeisti nuorempaa laittamaan minut kiireellisenä jälleen kipupolille. Muutaman kuukauden odottelun jälkeen kipulääkäri tutkimuksineen asetti diagnoosiksi crps1. Hän muisti minulla jo toisen stimun olevan ja auttavan kipuun, joten hän laittoi lähetteen stimuja asentavalle lääkärille. Hänen vastaanotolleen pääsin 2018 helmikuussa. Siis kahden vuoden odottelun jälkeen, kun edellinen laitettiin vuoden sisällä. Toki minulla oli käytössä vahva lääkitys jolla pärjäilin.

Toukokuun 2018 lopulla koitti väliaikaisen selkäydinstimun asennus. Joskus keväämmällä olin jutellut MOT-toimittajan kanssa ja stimuista puhuttaessa tulin kertoneeksi odottavani asennusta. Toimittaja kysäisi, saisivatko tulla kuvaamaan ja lupauduin jos sairaala kuvauksen sallii.  Toimittaja sai luvan, ja niinpä istuin haastattelussa leikkausta odottaen sairaalassa. Asennus kuvattiin ja siitä oli pätkä MOT ohjelmassa. Toimittaja sekä kuvaaja kävivät syksyllä vielä kotonani kysymässä kuulumiasiani. Ajan puutteen, ja ehkä myös sensaatiohakuisuuden takia, haastatteluni oli ohjelmasta jätetty pois. Minun tapaukseni kun olisi kertonut suurimman osan potilaista stimuista avun saavan.

Asennuksessa sain hyvän kivunhoidon. Etukäteen oli tuskaillut tulisinko kivusta valittamaan, mutta näin ei käynyt. Tunsin ainoastaan puudutuspiikit. Tosin kritisoin näitä asennuksia päiväkirurgisina tehtävän. Kotona kun puudutus ja lisälääkitys loppui, löysin itseni päivystyksestä saamassa oxanestia lihakseen.

Kokeilujakson jälkeen kesäkuussa oli pysyvän akun asennus. Muistan varmaan ikuisuuden lääkärin lausahduksen salissa: ”Tuokaa se ladattava kun potilas on niin hoikka”. Tästä on myös merkintä omakannassa, joten tuo hoikkuus on sieltä aina luettavissa, vaikka elopainoni muuttuisikin. Lääkitystä tälläkään stimulla ei purettu, koska käsi ei ollut suurin kipuni.

Käytännön erona stimuissani on lataus. Sakraalistimun akku on oikeassa kankussa ja patteri kestää noin kuusi vuotta. Sen vaihtoleikkaus oli helppo, vaikka leikkauskohta ei ihan puutunutkaan. Selkäydinstimua lataan itse. Laitan töpselin seinään ja ”lautasen” sille kohdin solisluun alle missä stimu on. Mukavinta tämä on tehdä telkkaria katsoessa. Joskus kerran viikossa kauemman aikaa tai sitten useammin jolloin lataus kestää viitisentoista minuuttia. Ladattavan akun pitäisi kestää yhdeksänkin vuotta.

Minä ajattelen stimujen olevan lääkkeetön kivunhoidon keino. Lääkityksen ohella ne ovat tehneet elämästäni siedettävää. Uudempi stimuni helpottaa kipua kainalosta sormien alkuun. Ihan sormien päähän sillä ei päästy ja käytänkin vielä kevyttä painehanskaa.

 

Virpi Paasisalo
puheenjohtaja, Suomen Kipu ry

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
järjestökoordinaattori
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Svenska stödlinjen

Tisdagar och torsdagar 17–19

045 170 7541

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

joulu
10
ma
08:47 Kaarinan vertaistukiryhmä kokoon...
Kaarinan vertaistukiryhmä kokoon...
joulu 10 @ 08:47 – 09:47
Aluevastaava Kaarina Koli Gsm: 040 521 1419 kaarina@suomenkipu.fi Vertaisryhmä Kokoonnumme maanantaisin klo 17-19. 15.10. saakka Paraistentie 17, Kokoustila. Tila on esteetön, mutta ovet lukossa, avataan klo 16.45. Jos saavut klo 17 jälkeen, soita Kaarinalle. Marraskuussa ryhmä[...]
17:30 Helsingin vertaistukiryhmä kokoo... @ Kampin palvelukeskus
Helsingin vertaistukiryhmä kokoo... @ Kampin palvelukeskus
joulu 10 @ 17:30 – 19:30
Aluevastaava Arto Hannolin Gsm: 0500 906 087 helsinki@suomenkipu.fi Ryhmä on avoin kaikille kroonisesta kivusta kärsiville. Vertaisryhmä Kokoonnumme maanantaisin klo 17.30 – 19.30, Kampin palvelukeskuksessa, tila Broidi (2. krs), Salomonkatu 21 B, puhelinnumero neuvontaan on 09 3104[...]
18:00 Kouvolan vertaistukiryhmä kokoon... @ Korian seurakuntakoti
Kouvolan vertaistukiryhmä kokoon... @ Korian seurakuntakoti
joulu 10 @ 18:00 – 20:00
Sari Holanti Gsm: 040 706 2220 sari.holanti@pp.inet.fi Terhi Jyräs Gsm: 045 350 8757 terhi.jyras@gmail.com Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parittoman viikon maanantaina klo 18 – 20, Korian seurakuntakodilla, Alakouluntie 23, 45610 Koria (kuuluu kouvolaan) Syksyn 2018 tapaamiset 20.8. – 3.9.[...]
18:00 Mikkelin vertaistukiryhmä kokoon... @ Virike
Mikkelin vertaistukiryhmä kokoon... @ Virike
joulu 10 @ 18:00 – 19:00
Virpi Paasisalo Gsm: 045 170 7548 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme tiistaisin kla 17 – 19, tammikuussa kokoontumispaikkana Virike ry:n tilat, Lönnrotinkatu 3 Syksyn 2018 tapaamiset päivämäärät tarkentuu myöhemmin Tervetuloa!
joulu
11
ti
10:00 Porvoon vertaistukiryhmä kokoont...
Porvoon vertaistukiryhmä kokoont...
joulu 11 @ 10:00 – 12:00
Aila Salmi porvoo@suomenkipu.fi Vertaisryhmä Kokoonnumme tiistaisin klo 10 – 12,  Gammelbackan Hyvinvointikeskuksessa, Purohuone, Tornipolku 10, 06400 Porvoo Syksyn 2018 tapaamiset 11.9.- 18.9. – 25.9. – 2.10. – 9.10. – 16.10. – 23.10. – 30.10. – 6.11.[...]

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.