Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Selkäydinneuromodulaattori ja sakraalineuromodulaattori, rakkaat stimuni

Kuva Virpi Paasisalo

MOT uutisoi ihon alaisten implanttien hurjasta miljardibisneksestä 25.11. Ohjelmassa oli kuvattuna myös minun väliaikaisen, eli kokeilua varten laitetun kehon ulkopuolisen selkäydinstimun asennus. Koejakso on sitä varten, että todellinen hyöty/haitta tulee myös potilaalle selväksi.

Kuten yleensä, asioilla on myös toinen valoisampi puoli. Itse olen kahden toimivan stimun voimalla käyvä. 2011 helmikuussa poistetun häntäluun seurauksena sain laajan lantionalueen hermopunosvaurion. Pääsin kipulääkärille jonojen ohi ja vahva hermokipulääkitys aloitettiin. Käytännössä konttasin koska istumaan tai kumartelemaan en kivuiltani pystynyt. Kaikkea kipua lääkkeillä ei saatu pois ja jo joulukuussa minulle asennettiin sakraalistimu. Sen tarkoitus oli lääkityksen ohella poistaa kipua. Ihan niin aurinkoisesti ei käynyt. Mutta sekin vähä mikä apu siitä oli, todettiin riittäväksi pysyvän asennusta varten. Istumavammainen olen vieläkin.

2016 helmikuussa ”napsusormen” hermon vapautuksessa sain koko vasemman käden hermovaurion. Onnekseni olen oikea kätinen. Toukokuussa olin menossa näytille leikanneelle kirurgille kun odotusaulassa törmäsin tuttuun käsikirurgiin, joka ihmetteli mitä siellä tein. Kerroin oireeni ja siinä käytävällä hän sanoi sen olevan selvä crps eli monimuotoinen alueellinen kipuoireyhtymä. Tämä kirurgi seurasi minua vastaanotolle ja ohjeisti nuorempaa laittamaan minut kiireellisenä jälleen kipupolille. Muutaman kuukauden odottelun jälkeen kipulääkäri tutkimuksineen asetti diagnoosiksi crps1. Hän muisti minulla jo toisen stimun olevan ja auttavan kipuun, joten hän laittoi lähetteen stimuja asentavalle lääkärille. Hänen vastaanotolleen pääsin 2018 helmikuussa. Siis kahden vuoden odottelun jälkeen, kun edellinen laitettiin vuoden sisällä. Toki minulla oli käytössä vahva lääkitys jolla pärjäilin.

Toukokuun 2018 lopulla koitti väliaikaisen selkäydinstimun asennus. Joskus keväämmällä olin jutellut MOT-toimittajan kanssa ja stimuista puhuttaessa tulin kertoneeksi odottavani asennusta. Toimittaja kysäisi, saisivatko tulla kuvaamaan ja lupauduin jos sairaala kuvauksen sallii.  Toimittaja sai luvan, ja niinpä istuin haastattelussa leikkausta odottaen sairaalassa. Asennus kuvattiin ja siitä oli pätkä MOT ohjelmassa. Toimittaja sekä kuvaaja kävivät syksyllä vielä kotonani kysymässä kuulumiasiani. Ajan puutteen, ja ehkä myös sensaatiohakuisuuden takia, haastatteluni oli ohjelmasta jätetty pois. Minun tapaukseni kun olisi kertonut suurimman osan potilaista stimuista avun saavan.

Asennuksessa sain hyvän kivunhoidon. Etukäteen oli tuskaillut tulisinko kivusta valittamaan, mutta näin ei käynyt. Tunsin ainoastaan puudutuspiikit. Tosin kritisoin näitä asennuksia päiväkirurgisina tehtävän. Kotona kun puudutus ja lisälääkitys loppui, löysin itseni päivystyksestä saamassa oxanestia lihakseen.

Kokeilujakson jälkeen kesäkuussa oli pysyvän akun asennus. Muistan varmaan ikuisuuden lääkärin lausahduksen salissa: ”Tuokaa se ladattava kun potilas on niin hoikka”. Tästä on myös merkintä omakannassa, joten tuo hoikkuus on sieltä aina luettavissa, vaikka elopainoni muuttuisikin. Lääkitystä tälläkään stimulla ei purettu, koska käsi ei ollut suurin kipuni.

Käytännön erona stimuissani on lataus. Sakraalistimun akku on oikeassa kankussa ja patteri kestää noin kuusi vuotta. Sen vaihtoleikkaus oli helppo, vaikka leikkauskohta ei ihan puutunutkaan. Selkäydinstimua lataan itse. Laitan töpselin seinään ja ”lautasen” sille kohdin solisluun alle missä stimu on. Mukavinta tämä on tehdä telkkaria katsoessa. Joskus kerran viikossa kauemman aikaa tai sitten useammin jolloin lataus kestää viitisentoista minuuttia. Ladattavan akun pitäisi kestää yhdeksänkin vuotta.

Minä ajattelen stimujen olevan lääkkeetön kivunhoidon keino. Lääkityksen ohella ne ovat tehneet elämästäni siedettävää. Uudempi stimuni helpottaa kipua kainalosta sormien alkuun. Ihan sormien päähän sillä ei päästy ja käytänkin vielä kevyttä painehanskaa.

 

Virpi Paasisalo
puheenjohtaja, Suomen Kipu ry

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Svenska stödlinjen

Tisdagar och torsdagar 17–19

045 170 7541

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

helmi
25
ma
17:30 Helsingin vertaistukiryhmä kokoo...
Helsingin vertaistukiryhmä kokoo...
helmi 25 @ 17:30 – 19:30
Aluevastaava Arto Hannolin Gsm: 0500 906 087 helsinki@suomenkipu.fi Helsinki etsii toimijoita. Olisitko kiinnostunut aluevastaavana tai ryhmänvetäjänä vapaaehtoistoiminnasta? Ryhmä on avoin kaikille kroonisesta kivusta kärsiville. Vertaisryhmä Kokoonnumme maanantaisin klo 17.30 – 19.30, Kampin palvelukeskuksessa, tila Broidi[...]
helmi
26
ti
17:30 Espoon vertaisryhmä kokoontuu ke... @ Suomen Kipu ry toimisto
Espoon vertaisryhmä kokoontuu ke... @ Suomen Kipu ry toimisto
helmi 26 @ 17:30 – 19:30
Aluevastaava Heidi Kellokoski Gsm 040 5722 707 Ryhmän vetäjä Mikko Vaittinen Gsm 0400 926 419 espoo@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä Vertaistukiryhmä kokoontuu vaihtelevasti puhelimitse sekä Suomen Kivun toimistolla. Puhelinryhmä joka kolmas tiistai klo 18-19.30 Tekstiviesti numeroon 0405722707 klo 17 mennessä, niin soitan ilmoittautuneille.[...]
17:30 Hollolan vertaistukiryhmä kokoon... @ Missiokammari
Hollolan vertaistukiryhmä kokoon... @ Missiokammari
helmi 26 @ 17:30 – 19:30
Aluevastaava Hanna Pirinen Gsm 045 6363 101 hollola@suomenkipu.fi Ryhmänvetäjä Eero Kekomäki Gsm 0400 316 946 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme tiistaisin klo 17.15 – 18.45, Missiokammarissa, Rakentajantie 8, tila on esteetön Kevään 2019 tapaamiset 15.1. – 29.1.  – 12.2. –[...]
helmi
27
ke
14:00 Kemin vertaistukiryhmä kokoontuu...
Kemin vertaistukiryhmä kokoontuu...
helmi 27 @ 14:00 – 16:00
Tuija Lampimäki Gsm: 045 122 9262 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parittomina keskiviikkoina klo 14- 16 Majakkatalossa, Pohjoisrantakatu 5, 2. krs. Esteetön kulku Keskuspuistokatu 6. puolelta. Kevään 2019 tapaamiset 16.1. – 30.1. – 13.2. – 27.2. – 13.3. –[...]
17:00 Lappeenrannan vertaisryhmä kokoo... @ Kuutinkulma
Lappeenrannan vertaisryhmä kokoo... @ Kuutinkulma
helmi 27 @ 17:00 – 19:00
Aluevastaava Tapio Tiittanen Gsm: 0458418984  (puh. ark. klo 12-20.00) lappeenranta@suomenkipu.fi (24/7/365) Ryhmänvetäjät Tiia Koikkalainen (tauolla kevään 2018 ajan) Gsm: 044 567 25 72 tiia.koikkalainen@gmail.com Maritta Taskinen (tauolla kevään 2018 ajan) Gsm: 040 518 36 41 maaritta.taskinen@pp.inet.fi Vertaisryhmä Kokooonnumme keskiviikkoisin klo 17 –[...]

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.