Mies ja kansalaisaloite 2837, osa 2

(Lue ensimmäinen osa täältä)

Moi taas! Tai pitkästä aikaa :-)!

Nyt ollaan, 10.3.2019, siinä vaiheessa että aloitteemme on käsitelty Eduskunnassa ja päätös annettiin 26.2.2019.

Viime kirjoituksen jälkeen tapahtui paljon kaikenlaista, lähinnä hermostunutta odotusta. Kesä meni kärvistellessä, syksy ja alkutalvi sairastellessa. Välillä koko aloitekin meinasi unohtua. Ei se kokonaan unohtunut, kierteli tuolla päässä eri paikoissa ja palasi vasta tammikuussa sille kuuluvaan paikkaansa kun sain sähköpostin eduskunnan kansliasta 30.01.2019:

“SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUTSU. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta pyytää teidät asiantuntijana kuultavaksi ja kirjallista asiantuntijalausuntoanne. Aika 7.2.2019 klo 10.00, paikka valiokuntahuone E 452, Eduskuntatalo, eteläinen sisäänkäynti.

Määräaika: Pyydän ilmoittamaan mahdollisimman pian sopiiko teille em. ajankohta asiantuntijakuulemiselle sekä kirjallinen asiantuntijalausunto pyydetään toimittamaan viimeistään kokousta edeltävänä arkipäivänä klo 14.00 mennessä.”

Tämä oli suora lainaus sihteerin sähköpostista.

Tietysti pohdin tuota ajankohtaa, taisi mennä 3,5 sekunttia kun päätös oli valmis; sinne siis! Heikki Päivike ei halunnut lähteä mukaan ja ehdotin valiokuntasihteerille Nico Ojalaa, joka hyväksyttiin Heikin tilalle.

Siinä sitten hopulla tekemään lausuntoa yhdessä Nicon kanssa. Monta versiota kulki bittiavaruuden kautta Turun ja Oulun väliä kunnes 5.2. se saatiin valmiiksi. Puheeni on 8-sivuinen, joten sen  lopullinen versio löytyy fb-sivultani Latvala Pertti (@latvalapertti). Itse tilaisuus meinasi jopa jännittää ennen alkamistaan ja hiukan myös puheen aikana. Suoriuduttiin Nicon kanssa osuuksistamme kunnialla ja helpottunut olo tuli kun valiokunnan puheenjohtaj Krista Kiuru kommentoi sanontaani missä viittasin että Pandoran-laatikon nurkka on avattu, jotta:”Hyvä Pertti Latvala, nyt on kyllä koko laatikon kansi avattu”. Noh mikäs sen parempaa.

Ihmetystä teki kun toinen potilasjärjestö ei ollut mukana ollenkaan ja kirjoitetussa lausumassaan kannatti aloitteen hylkäämistä kokonaisuudessaan! Se olkoon sen järjestön häpeä! Vastassa oli myös lääkärien ammattijärjestö!! Ihmeteltiin sitäkin. Oikeusministeriön edustaja oli vakaasti sitä mieltä että aloitteen eteenpäin vienniksi ei ole esteitä.

Siinähän kävi loppujen lopuksi ihan hyvin, vaikka aloite sinällään hylättiin. Oli hyvä että se tuossa muodossa tuli hylätyksi. Aloite koski vain yhtä kahdestatoista samankaltaisesta laista ja niiden käsittely ei olisi onnistunut enää tänä keväänä. Seuraavassa taas lainaus, nyt valiokunnan raportista:

VALIOKUNNAN PÄÄTÖSEHDOTUS

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätösehdotus:
Eduskunta hylkää kansalaisaloitteeseen KAA 4/2018 vp sisältyvän lakiehdotuksen.

Eduskunta hyväksyy yhden lausuman. (Valiokunnan lausumaehdotus)

Valiokunnan lausumaehdotus

Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto valmistelee esityksen vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamiseksi ja antaa eduskunnalle ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi vuoden 2020 kevätistuntokaudella. Tässä yhteydessä on selvitettävä vakuutuslääkäreiden lausuntojen muotovaatimusten kirjaamista lainsäädäntöön.

Näin ollen seuraava hallitus on velvoitettu hoitamaan kyseisen lausuman toiminnot mainitussa määräajassa!

Ensimmäinen käsittely oli 21.2.2019 ja toinen 26.2.2019, jossa eduskunta hyväksyi valiokunnan yksimielisen päätöksen!

ME TEIMME SEN! Meidän viiden hengen tiimi ja te reilu 59 000 kannattajaa! Kyllä kannatti olla hiukan epätietoisuudessakin jonkin aikaa.

Nyt sitten kannattaa katsoa minkä numeron kirjoittaa ympyrän sisään vaalipäivänä 14.4.2019. Uskon että tuokin asia tulee käsittelyyn, keskusteluun ja ratkaisuehdotuksiin jossakin vaaleja edeltävissä tilaisuuksissa jokapuolella Suomea missä on henkilöitä joita tuo aloite koskee.

Nyt siis hyvästit jättää “Mies ja kansalaisaloite” kirjoittaja, ainakin tällä nimimerkillä. Jatkoin kuitenkin asian tiimoilta muissa toimissa.

Hyvää kevättä ja koittakaa pärjätä kipujenne kanssa.

Vaikuttakaa ja käykää äänestämässä sopivaksi katsomaanne ehdokasta!

Hetken hyvästit!
Pertti Latvala, potilasaktiivi