Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Vieraileva blogisti: Kipumasennusta ja ahdistusta ja mitä mikäkin on

Kuva Annika Friberg

Ajattelin että ehkä voisin vähän levätä, hengittää, ottaa aikaa ja koota ajatuksia, punnita voimavaroja ja tehdä sen mukaan omalle terveydelle ja koko perheelle hyvää tekeviä päätöksiä. Mutta toisin kävi. Tämä vuosi alkaa sodalla, jonka julistus kolahti postiluukusta. Kirje kipupoliklinikalta. Yhä joudun omasta hoidostani taistelemaan, yhä vain, vielä pian seitsemän vuoden jälkeenkin.

Haluaisin kuvitella, että mitään ongelmaa ei olekaan. Tartun vain arkeen kiinni, nousen ja alan elää. Haluaisin kuvitella kivun pois, hengittää sen ulos, katsoa eteenpäin, haaveilla sinne monta asiaa, sotakirveen haudata. Kohdata tyynesti ja rohkeasti kaikki ne kipuni, se oikea kipu ja kaikki mihin se ylettyy. Ylittää se ja ne muut kivut, ne, jotka sotkevat mieleni, rajat, sen mikä kutistaa ihmisyyteni, äitiyteni, ne kaikki mitkä estävät minua liikkumasta eteenpäin. Mutta nämä ovat sanoja, eivätkä ne riitä. En saa niitä kohtaamaan tai kuvittelemalla todeksi oikeassa elämässä.

Päätöksiä, askeleita eteenpäin. Yritän liikkua enemmän. Kivun sallimissa rajoissa, mitä se tarkoittaa? Ei kipu yksin liikkumistani rajoita vaan se ja kaikki sen seuralaiset. Syön säännöllisesti. Se ehkä onnistuu. Nukun kymmenestä kahdeksaan. Tuijotan kirkasvalolamppua aamuisin. Lisään hyvinvointia pikkuhiljaa ja sitten jonakin päivänä huomaan kaikkien ongelmieni kadonneen. Niin se lupaa, hyvinvointivalmentaja.

Teen muistiinpanoja pinkillä kynällä ja kaikki tuntuu hetken mahdolliselta. Miksi en pystyisi siihen? Ja sitten tunnen kivun kovan kouran joka sanoo että mene takaisin peiton alle, yritä vain piiloon mutta tungen taatusti mukaan. Siis mitä tapahtui, juurihan istuin ponnarissani luentosalissa ottamassa oikein reippaita askeleita eteenpäin.

Ahdistus on vain tunne, se menee ohi, luennoitsija kertoo minulle. Se ei tiedä, ajattelen.

Palaan kotiin, riisun hymyilevän naamioni ja farkut, menen peiton alle vapisten kivusta ja ahdistuksesta. Tottuukohan tähän koskaan. Kasvatan ympärilleni tiheän suojan, läpipääsemättömän kuoren. Minulla on paljon hyvää, käännän katsettani sitä kohti. On vain niin mahdottoman vaikea hyväksyä kaikki se, mihin en pysty. Sanotaan vaikka sitten, että olen masentunut. Kyllä minä tunnen masennuksen oireita, mutta ne toimivat toisin päin, niillä on omat lainalaisuutensa. Kipumasennukseen eivät välttämättä eivät välttämättä pure lääkkeet tai terapia. Ainakaan samanmuotoisena kuin niitä käytetään masennuksen hoitoon. Olisikin hyvä, jos kipupoliklinikoilla olisi tarjota apua laajemmin, että siellä toimisi kipuhoitajien ja kokemusasiantuntijoiden vetämiä vertaisryhmiä. Kipupoleille pitäisi ehdottomasti saada myös omat kipuun perehtyneet psykiatrit ja ehkä myös osastot. Erilleen psykiatrian polilta ja osastolta. Mutta esimerkiksi omassa sairaanhoitopiirissäni kipupolin toiminta on jo nyt kutistettu niin olemattomiin, että tuollaiset ajatukset ovat täyttä utopiaa. Mielenterveys- ja kipupotilaita ei pitäisi niputtaa niin helposti yhteen; se vain nostaa kynnystä hakea apua kivun ajettua sietämättömiinkin psyykkisiin oireiluihin.

Ilo voi olla aika ajoin piilossa, pinnan alla jossain, kauankin. Niin piilossa että pelästyy oman naurun kuullessaan. Suhtautuminen iloon elää. Mutta silloin kun tuntee pienen ilon kun katsoo kirkasta hankea, ihan pienen lämpimän tunteen ja ihan itse. Ilman, että toisen täytyy sanoa se ääneen, sen, että katso miten kaunista on, älä sure, katso vain. Iloa on, kun lapsi sanoo että äiti mene lepäämään, iloa on pienten suksien painamat jäljet keittiön ikkunan alla, kamomillavadelmatee, ja se kun puhelin vilkuttaa viestimerkkiä, joku kysyy mitä kuuluu, nähdäänkö. Köyhät ritarit, ihan itse tehdyt, pionin tuoksu vastapestyssä pyykissä, ihan itse ripustetussa, sukat kuivuu kyllä lattiallakin. Ja vaikka valvon yöllä ja sattuu, säkenöi ja särkee, olen onnellisin kun A unissaan kietoo kätensä ympärilleni. 

Ei ole hätää.

Annika Friberg

Kirjoittaja on neljän lapsen äiti, bloggaaja, kokemusasiantuntijakouluttautuja ja aika paljon muuta, Jonka suunnitelmat elämä pysäytti, joka opettelee kävelemään kivun ylitse, joka päivä.

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

elo
19
ma
17:00 Mikkelin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Oma Tori (2.krs)
Mikkelin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Oma Tori (2.krs)
elo 19 @ 17:00 – 19:00
Virpi Paasisalo Gsm: 045 170 7548 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka parillisen viikon maanantaina klo 17-19 Oma Torissa, Porrassalmenkatu 21, 2 krs.  Kevään kokoontumisajat 7.1. – 21.1. – 4.2. – 4.3. – 18.3. – 1.4. – 15.4. – 29.4. – 13.5.[...]
18:00 Kouvolan vertaistukiryhmä kokoontuu @ Korian seurakuntakoti
Kouvolan vertaistukiryhmä kokoontuu @ Korian seurakuntakoti
elo 19 @ 18:00 – 20:00
Sari Holanti p. 040 706 2220 sari.holanti@pp.inet.fi Terhi Jyräs p. 045 350 8757 terhi.jyras@gmail.com Enni Toivanen p. 0405326227 kouvola@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen maanantai klo 18 – 20, Korian seurakuntakodilla, Alakouluntie 23, 45610 Koria (kuuluu kouvolaan) Kevään[...]
elo
20
ti
12:00 Muhoksen vertaistukiryhmä tapaa @ Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus, Kotiseutuhuone
Muhoksen vertaistukiryhmä tapaa @ Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus, Kotiseutuhuone
elo 20 @ 12:00 – 15:00
Aluevastaava Merja Korhonen p. 041 442 4682 muhos@suomenkipu.fi Uusi ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran 20.8 Muhoksen Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa. Tapaame Kotiseutuhuoneessa klo 12-15 (Muhostie 2) Lisätietoja Merjalta. Tervetuloa!
17:00 Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
elo 20 @ 17:00 – 19:00
Ryhmänvetäjät Taina Jalasto Gsm: 040 760 6772 Simo Jalasto Gsm: 040 830 9443 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parillisten viikkojen tiistaisin klo 17 – 19 (Voutilakeskuksessa, Pollentie 35) sekä parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 17-19 (vaihtuva paikka, tarkista tiedät aluevastaavalta).[...]
elo
21
ke
18:00 Jyväskylän vertaistukiryhmä koko...
Jyväskylän vertaistukiryhmä koko...
elo 21 @ 18:00 – 20:00
Jyväskylän vertaistukiryhmä kokoontuu 2019
Aluevastaava Soile Koponen 050 401 9610 jyvaskyla@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä ”Jyväskylän ryhmä on yhden luukun palvelupiste, jossa saat kokemusperäisen vastauksen mihin tahansa kysymykseen ja lämmittävät halaukset kaupan päälle. Usein mukana on myös jonkin alan ammattilainen. Välillä virkistäydymme[...]

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.