Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Oikea-aikaisella ja riittävällä kivunhoidolla vaikutusta myös työttömyystilastoihin

Tiedote, julkaistu 8.4.2019 Tuki- ja liikuntaelinliitto ry

Kipu leikkaa kansantaloutta suuremmin kuin mikään yksittäinen sairaus. Lähes viidennes aikuisväestöstä kärsii kroonisesta kivusta. Euroopan kipujärjestöjen kattojärjestön PAE:n kyselyssä Suomalaisista 58 % kertoi kivun estävän työnteon kokonaan ja vain 21 % oli kokoaikaisessa työssä.

Suomen Kipu ry:nTuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n ja Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen järjestämässä ”Miten turvata kansallisesti kivunhoito ja kuntoutus?” -keskustelutilaisuudessa joukko eduskuntavaaliehdokkaita vastasivat järjestäjien esittämiin haasteisiin ja toivat esille päättäjien keinoja, joilla kivunhoitoa voitaisiin parantaa.Suomen Kipu ry:n, Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n ja Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen järjestämässä ”Miten turvata kansallisesti kivunhoito ja kuntoutus?” -keskustelutilaisuudessa joukko eduskuntavaaliehdokkaita vastasivat järjestäjien esittämiin haasteisiin ja toivat esille päättäjien keinoja, joilla kivunhoitoa voitaisiin parantaa.

Hyvä kivunhoito on ihmisoikeus — hoitopolut kuntoon

Oikea-aikainen hoito ja kuntoutus ovat onnistuneen kivunhoidon edellytys ja saattavat estää kivun kroonistumisen. Nykyisessä sirpaleisessa järjestelmässä hoitokokonaisuudet eivät toteudu kuten pitäisi. Keskustelutilaisuudessa ylilääkäri Tiina Tasmuth (kesk.) totesi hyvän kivunhoidon ja nopean hoitoon pääsyn olevan ihmisoikeus. Lääkäri Reetta Vanhanen (vih.) jatkoi, että monipuolisen hoidon ja kuntoutuksen tulisi alkaa jo perusterveydenhuollossa. ”Tarvitsemme suuremman panostuksen perusterveydenhuoltoon, johon tarvitaan moniammatillisia kiputiimejä”, Vanhanen toteaa.

Sari Sarkomaa (kok.) peräänkuulutti kuntoutustakuuta: ”Meillä on jo hoitotakuu. Tarvitsemme myös kuntoutustakuun, jotta ihmiset pääsevät ajoissa kuntoutukseen. Yksi tapa olisi myös turvata fysioterapeuttien suoravastaanotto lakisääteiseksi”. Fysioterapeuttien suoravastaanotosta onkin jo lupaavia tuloksia ympäri Suomea. Järjestely vaikuttaa järkevältä sekä potilaiden kokemuksien, että kustannusvaikuttavuuden perustella.

Yhteiskunnan tuella takaisin työelämään

Kroonisen kivun hintalappu on kova. Kipu maksaa vuosittain 2-3 % bruttokansantuotteesta. Pelkästään tule-ongelmien vuoksi Kela korvaa noin 4,7 miljoonaa sairauslomapäivää, eli noin 14 000 henkilötyövuotta.

Sairastuneen tukemista ei saa jättää yksin terveydenhuollon harteille. Hoitoon ja kuntoutumiseen tarvitaan kokonaisvaltaisempaa näkökulmaa. Sarkomaa painotti, että OTE-kärkihankkeen (2016-2018) työtä tulee jatkaa määrätietoisesti. OTE-hankkeessa osatyökykyisten työmarkkina-asemaa on parannettu lainsäädäntömuutoksin, työkykykoordinaattoritoiminnalla sekä luomalla uusia toimintamalleja osatyökykyisten työllistymiseen. Panelistit pitivät myös tärkeänä, että sosiaaliturva- ja palkkatyö olisivat sovitettavissa yhteen ja uudelleen kouluttautumisen mahdollisuuksia parannettaisiin entisestään.  

Muutoksen tulisi lähteä Euroopan tasolta. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen painotti avauspuheenvuorossaan, että Euroopassa tarvitaan yhteinen ohjelma sekä yhteiset suositukset kivunhoidon parantamiseksi ja kivun kanssa työelämässä pärjäämisen lisäämiseksi. Tämä vaatisi myös yhteisiä mittareita ja lisää koulutusta. Pietikäisen näkemyksen mukaan tämä mahdollistettaisiin perustamalla eurooppalainen referenssikeskus, eräänlainen kipuverkosto, jonka kautta hoito-, kuntoutus ja työelämäkäytännöt jaetaan kaikkiin Euroopan maihin, joita yksittäiset maat voivat sitten soveltaa. Pietikäisen mukaan Suomen puheenjohtajakaudella on mahdollista edistää yhteisen ohjelman syntymistä.

Tietoperustaista päätöksentekoa

Hoito ja kuntoutus tulee perustua tutkittuun näyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että päättäjillä tulee olla tietoa käytettävissään. Jo nyt tiedämme, ettei kipupotilasta tulisi jättää yksin. Tarvitsemme myös lisää tietoa ja kuntoutuksen tutkimukseen tulisi investoida.

Panelistit myös totesivat, että investointeja itse kuntoutukseen uskalletaan kyllä tehdä, kunhan tehdään tutkimusperusteisia päätöksiä. Hyvinvointiin investoiminen maksaa itsensä takaisin.

Tietoa kroonisesta kivusta:

  • Kroonisella eli pitkäaikaisella kivulla tarkoitetaan kipua, joka kestää pidempään kuin 3-6kk tai pidempään kuin kudosten normaalin paranemisen ajan.
  • Suurin osa kroonisista kivuista johtuu tuki- ja liikuntaelinsairauksista kuten nivelrikko tai hermovaurio. Kipu voi pitkittyä myös keskushermoston kivunsäätelyjärjestelmän toiminnan häiriöstä johtuen.
  • Useimmilla kipu on lievää ja hallittavissa pääosin lääkkeettömin hoitokeinoin.
  • Noin 120 00 suomalaista kärsii hyvin vaikeasta toimintakykyä haittaavasta pitkäaikaisesta kivusta.

Taustaa

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.), Suomen Kipu ry, Suomen Kivuntutkimusyhdistys sekä Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n järjestämässä ”Miten turvata kansallisesti kivunhoito ja kuntoutus?” -keskustelutilaisuudessa kuusi eduskuntavaaliehdokasta vastasivat kysymyksiin. 

Tilaisuuden avasi eu-edustaja Sirpa Pietikäinen (kok.). Keskustelemassa tilaisuudessa kivunhoidosta ja kuntoutuksesta olivat kansanedustaja Sari Sarkomaa (Kokoomus), lääkäri Reetta Vanhanen (Vihreät), ylilääkäri Tiina Tasmuth (Keskusta), teknologiajohtaja/eläkeläinen Mika Nummenpalo (Liike Nyt), sairaanhoitaja Johanna Värmälä (SDP) ja kaupunginvaltuutettu Outi Alanen (Vasemmistoliitto).

Lisätietoja:

Suomen Kivuntutkimusyhdistys
Yhteiskunnallisen vaikuttamisen toimikunnan pj, LT, dos. Helena Miranda, hmir24@gmail.com 
Suomen Kipu ry 
toiminnanjohtaja Kaisa Hirn, kaisa.hirn@suomenkipu.fi,  puh 045 355 2825
Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry 
toiminnanjohtaja Marja Kinnunen, marja.kinnunen@suomentule.fi  puh. 050 3545635

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

elo
19
ma
17:00 Mikkelin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Oma Tori (2.krs)
Mikkelin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Oma Tori (2.krs)
elo 19 @ 17:00 – 19:00
Virpi Paasisalo Gsm: 045 170 7548 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka parillisen viikon maanantaina klo 17-19 Oma Torissa, Porrassalmenkatu 21, 2 krs.  Kevään kokoontumisajat 7.1. – 21.1. – 4.2. – 4.3. – 18.3. – 1.4. – 15.4. – 29.4. – 13.5.[...]
18:00 Kouvolan vertaistukiryhmä kokoontuu @ Korian seurakuntakoti
Kouvolan vertaistukiryhmä kokoontuu @ Korian seurakuntakoti
elo 19 @ 18:00 – 20:00
Sari Holanti p. 040 706 2220 sari.holanti@pp.inet.fi Terhi Jyräs p. 045 350 8757 terhi.jyras@gmail.com Enni Toivanen p. 0405326227 kouvola@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen maanantai klo 18 – 20, Korian seurakuntakodilla, Alakouluntie 23, 45610 Koria (kuuluu kouvolaan) Kevään[...]
elo
20
ti
12:00 Muhoksen vertaistukiryhmä tapaa @ Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus, Kotiseutuhuone
Muhoksen vertaistukiryhmä tapaa @ Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus, Kotiseutuhuone
elo 20 @ 12:00 – 15:00
Aluevastaava Merja Korhonen p. 041 442 4682 muhos@suomenkipu.fi Uusi ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran 20.8 Muhoksen Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa. Tapaame Kotiseutuhuoneessa klo 12-15 (Muhostie 2) Lisätietoja Merjalta. Tervetuloa!
17:00 Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
elo 20 @ 17:00 – 19:00
Ryhmänvetäjät Taina Jalasto Gsm: 040 760 6772 Simo Jalasto Gsm: 040 830 9443 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parillisten viikkojen tiistaisin klo 17 – 19 (Voutilakeskuksessa, Pollentie 35) sekä parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 17-19 (vaihtuva paikka, tarkista tiedät aluevastaavalta).[...]
elo
21
ke
18:00 Jyväskylän vertaistukiryhmä koko...
Jyväskylän vertaistukiryhmä koko...
elo 21 @ 18:00 – 20:00
Jyväskylän vertaistukiryhmä kokoontuu 2019
Aluevastaava Soile Koponen 050 401 9610 jyvaskyla@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä ”Jyväskylän ryhmä on yhden luukun palvelupiste, jossa saat kokemusperäisen vastauksen mihin tahansa kysymykseen ja lämmittävät halaukset kaupan päälle. Usein mukana on myös jonkin alan ammattilainen. Välillä virkistäydymme[...]

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.