Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Olli Oppipojan tie kipukoiraksi

Kuva Minna Marttinen

Elämässä moni asia tapahtuu sattumalta. Monella sattumalla on kuitenkin iso vaikutus elämäämme. Silloin tuntuu siltä, kuin asialla olisi joku suurempi tarkoitus. Näin tapahtui, kun noin vuosi sitten aamulla minulta eräs ihminen kyseli puhelimitse mistä olin hankkinut kipukoirani. Kerroin, että olin kouluttanut koirani itse. Koirani, jo eläkkeellä oleva Martti ja virallinen avustajakoirani Peppi, olivat molemmat itsekoulutettuja avustajakoiria ja kipukoiria. Molemmat olivat ns. kodinvaihtajia ja tulivat lapsiperheestä, jossa ei ollutkaan aikaa aktiiviselle koirayksilölle.

Olen saanut suuren avun siitä, että koirani ilmaisevat kipukohtaukseni ennakkoon. Välillä unohdan minkälaista elämä olisi ilman kipukoiraa. Aina silloin tällöin kuljen ilman koiraa johonkin ja tuloksena on se, että en muista itse tarkkailla olenko tulossa kipeäksi, en muista levätä ajoissa. Keskityn siis kaikkeen muuhun kuin kipuun. Stressaaminen on jäänyt taka-alalle, mikä on toisaalta hyvä, mutta ilman koiraa tilanne riistäytyy usein käsistä ja se tietää pahaa kipukohtausta, johon lääkkeetkään ei tahdo auttaa. Siksipä otan jonkun koiristamme aina mukaan lähtiessäni jonnekin.

Juttelin henkilön kanssa jonkun aikaa ja hän totesi, että hänellä ei ole voimavaroja kouluttaa avustajakoiraa tai kipukoiraa itse, ainakaan pennusta lähtien fyysisten rajoitteidensa takia. Myöhemmin samana päivänä vierailin ystäväni Susanna Paavilaisen luona, joka on WiseNosen toiminnanjohtaja ja pyörittää mm. syöpäkoirien hajulaboratoriota. Susanna mainitsi minulle, että hän tietäisi koiran, josta tulisi todella hyvä avustaja-/ kipukoira. Koira oli vain väärässä perheessä turhautunut ja perhe oli sitäkin turhautuneempi ja väsynyt. Tavallisella kiireisellä perheellä ei ollut aikaa vastata aktiivisen koiran tarpeisiin. Koira oli selvästi luotu työskentelemään, ei viettämään lokoisia päiviä sohvalla maaten. Mietin oliko tämä nyt tarkoitettu? Miten juuri samana päivänä minulle soittaa tuntematon ihminen ja keskustelemme avustajakoirien huonosta saatavuudesta ja minulle tuodaan lähes hopealautasella koira, josta mahdollisesti voisi kouluttaa kipukoiran. Mietin Olisiko Ollista ensimmäiseksi toiselle ihmiselle koulutetuksi kipukoiraksi? Tähän asti kipukoirat ovat olleet käyttäjiensä itsekouluttamia. Olemme jo neljä vuotta auttaneet kipukroonikkoja kouluttamaan koiriaan ilmaisemaan tulevaa kipua vapaaehtoistyönä. InnoMediDogs ry on kehittänyt ja kehittää edelleen tätä tärkeää työtä. Itselläni oli jo kipukoira Peppi ja kotonani oli vielä eläkeläisavustakakoirani Martti. Koirat oppivat paljon mallioppimisella. Koirani tekisivät puolet työstäni näyttämällä, että ennen kipukohtausta saa herkkuja toimittuaan tietyllä tavalla. 

Kävin katsomassa koiraa. Vastassani oli riehakas keltainen labradorinnoutaja. Mietin tarkkaan ja yritin löytää syytä miksi en ottaisi koiraa, mutta en löytänyt. Koira lähti seuraamaan minua hyvin. Koira oli aktiivinen, mutta osasi myös keskittyä. Koira oli kiinnostunut hajuista ja se valitsi leikin sijaan ruoan, joten sitä oli helppo motivoida työskentelemään, vaikka ympäristössä olisikin muita houkuttimia. Niinpä Olli muutti meille koeajalle ja siitä lähti pitkä yhteinen tie. Kodissani oli kahden noutajan lisäksi kolme noutajaa.

Tullessaan meille koulutukseen Olli oli jokaisen koirankouluttajan unelma. Rauhallinen, sinnikäs ja erittäin motivoitunut niin kauan kuin herkkuja oli tarjolla. Ollille tehtiin perusteelliset terveystarkastukset ja hyväksi todettiin. Koeajan jälkeen ilmoitin perheelle, että Olli voi jäädä koulutukseen minulle. Syksyllä Olli läpäisi avustajakoirien virallisen luonnetestin kirkkaasti. Siihen asti Olli oli jo oppinut hyvin pitkälle kipukoiran elämää, ympäristössä liikkumista ja pieniä avustajakoiran tehtäviä, sillä tähtäimessä oli myös mahdollisuus, että Olli valmistuisi kipukoiran lisäksi avustajakoiraksi. Avustajakoira on fyysisesti liikuntarajoitteisen ihmisen koira, joka auttaa fyysisissä asioissa, kuten liikkumisessa, tavaroiden noutamisessa ja antamisessa, sekä riisumisessa.

Nyt Olli on ollut minulla 11kk. Ollista on kehkeytynyt seesteinen, tasapainoinen koira, joka tekee kipuhälytykset rauhallisen varmasti. Ollille on opetettu merkiksi käteen tai polveen tökkiminen. Lisäksi halusin opettaa Ollin myös painamaan hälytyskelloa, jolloin Ollin uuden haltijan on helpompi huomata kiiretilanteessa tai yöllä Ollin hälytykset. Ilokseni olen herännyt myös yöllä Ollin soittaessa kelloa, joka kertoo siitä että kipuhaju herättää Ollin unesta. Haju on syöpynyt Ollin ”limbiseen järjestelmään”. Olli on taipunut työssään niin pitkälle, että se jää varmistamaan että teen jotain kivulle. Olli on oppinut, että minulla on huono muisti. Olli soittaa uudelleen kelloa, jos unohdan lämpöpakkaukseni mikroon ensimmäisen hälytyksen jälkeen, tai lääkkeen pöydälle. Olli tuntuu rehellisesti välittävän siitä, että hoidan itseäni. Näistä uudelleen hälytyksestä Olli ei ole koskaan saanut palkkaa, korkeintaan muutaman ”hyvä poika” sanan ja taputuksen päälaelle. Kun Ollin mielestä homma on hoidossa ja tilanne rauhoittuu, aukaisee hän itse oven ja lähtee takapihalle tuulettumaan. Olli ei jää stressaamaan vaan lataa itsensä seuraavaa työtehtävää varten. Stressin ehkäisy kipukoiralla on erityisen tärkeää, sillä koira on töissä käytännössä 24/7.

Ennen kaikkea Olli näyttää nauttivan työstään. Olli ei enää tuhoa paikkoja. Olli ei karkaile, eikä Ollilla ole enää stressistä johtuvaa atooppista ihottumaa, joka vaivasi Ollia vanhassa kodissaan. Ollin entiset omistajat ovat kiitollisia nähdessään, että Olli voi hyvin saadessaan työskennellä.

Ollin koulutus lähenee loppuaan.  Seuraavaksi onkin vaikea tehtävä. Etsiä Ollille se henkilö, joka kaikista eniten tarvitsee Ollia. Se henkilö, jota myös Olli tarvitsee. Moni kysyy, miten pystyt luopumaan tuosta ihanasta ”äijä-koirasta”. Siihen olen todennut vain, että Olli on liian hyvä koira pidettäväksi itsellä. Tuolla jossain on joku, joka tarvitsee Ollia enemmän kuin minä ja toisin päin. Olli tarvitsee oman ihmisen, jonka elämän se tulee muuttamaan. Itselläni on jo hyvä kipukoira, Peppi.

Kaikessa tässä minua on auttanut yhdistyksemme InnoMediDogs ja Nona Borgström, joka aikanaan sai aikaan sen, että ensimmäinen avustajakoiran koulutettiin kipukoiraksi sekä Ilkka Hormila, joka on koirien hajutko ekspertti usean vuosikymmenten kokemuksella. Niin ja tietenkin Susanna Paavilainen, joka alunperin ehdotti Ollia minulle.

Ainiin… ihminen, jonka ansiosta alun perin edes harkitsin Ollin ottamista. Sain kuulla, että hän sai kuin saikin Invalidiliitosta valmiin avustajakoiran oltuaan jonossa muutamia vuosia. Hänen tehtävänään tässä projektissa oli vaan potkaista minua takapuoleen, jotta lähdin edes ajattelemaan koiran kouluttamista vieraalle ihmiselle.

SH, Pj Minna Marttinen /InnoMediDogs

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

loka
24
to
12:30 Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
loka 24 @ 12:30 – 15:00
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Aluevastaava Pertti Latvala Gsm: 045 636 0358   Ryhmän ohjaaja Ville-Veikko Kovanen Gsm: 045 357 18 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen torstai klo 12.30 – 15, Aleksinkulman Aino-kabinettissa, 2 krs., Aleksanterinkatu 9. Pääasiana on keskustelua itseä[...]
16:00 Porin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Satakunnan yhteisökeskus
Porin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Satakunnan yhteisökeskus
loka 24 @ 16:00 – 18:00
Kristiina Heiniluoma Gsm: 040 734 6815 Vertaisryhmä Kokoonnumme torstaisin klo 16-18, Satakunnan Yhteisökeskus, Otavankatu 5. Kevään 2019 tapaamiset 24.1. – 21.2. – 21.3. – 18.4. – 23.5. Syksyn 2019 tapaamiset 19.9. – 24.10. – 21.11. – 12.12.
16:30 Imatran vertaistukiryhmä kokoontuu @ Kulttuuritalo Virta, Vierashuone.
Imatran vertaistukiryhmä kokoontuu @ Kulttuuritalo Virta, Vierashuone.
loka 24 @ 16:30 – 18:30
Imatra Ryhmänvetäjä: Susanna Kovasin p. 041 4403967 imatra@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä Kokoontumispaikkana on Kulttuuritalo Virta, Vierashuone. Osoite Virastokatu 1 55120 Imatra ja aika on klo 16.30 – 18.30. Huom! Vapaaehtoinen kahvimaksu. Vertaisryhmään osallistuminen on maksutonta. Se ei edellytä[...]
18:00 Hyvinkään vertaistukiryhmä kokoo...
Hyvinkään vertaistukiryhmä kokoo...
loka 24 @ 18:00 – 20:00
Aluevastaava Maarit Toivonen Gsm: 050 501 2121 Vertaisryhmä Kokoonnumme torstaisin klo 18 – 20, Seittemänmiehenkatu 2 (liikehuoneisto katutaso) Kevään 2019 tapaamiset 17.1 – 14.2 – 14.3 – 18.4 – 16.5 Syksyn 2019 tapaamiset 22.8 – 19.9 – 24.10– 21.11 – 12.12
loka
28
ma
17:00 Mikkelin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Oma Tori (2.krs)
Mikkelin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Oma Tori (2.krs)
loka 28 @ 17:00 – 19:00
Virpi Paasisalo Gsm: 045 170 7548 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka parillisen viikon maanantaina klo 17-19 Oma Torissa, Porrassalmenkatu 21, 2 krs.  Kevään kokoontumisajat 7.1. – 21.1. – 4.2. – 4.3. – 18.3. – 1.4. – 15.4. – 29.4. – 13.5.[...]

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.