Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Vieraileva blogisti: Ymmärtämisen vaikeus on sairaan haikeus

Avasin itselleni asiaa, jonka sisältö löytyy Yleltä. Nuoren kirurgin ura oli katketa alkuunsa virheen takia, nyt hän etsii keinoja pelastaa hoitajan tai lääkärin ura hoitovirheen jälkeen. Hoitovirheen tekijästä tulee liian usein virheen toinen uhri.

Teksti kannattaa lukea ajatuksella. Mielestäni erittäin hyvä kirjoitus.

YMMÄRTÄMISEN VAIKEUS ON SAIRAAN HAIKEUS

Aloin miettimään ensimmäistä uhria, Mitä jos ensimmäinen uhri menehtyy, tai jää ikuisesti kantamaan virheen aiheuttamaa taakkaa. Kuka hänestä kertoo, tai kirjoittaa. Ensimmäinen uhri ei saa myöskään jäädä huomiotta.

Pohdintojani asiasta, voin itse kertoa kokeneeni asioita potilaana. Kannan kehossani lopun elämääni seurauksia sairauden vuoksi, jonka vakavuus pyyhkäistiin syrjään luulon nojalla. Vakavaa sairautta ei haluttu edes ajatella, saati poissulkea tätä vaihtoehtoa. Marian sairaalan yö päivystäjänä toiminut nuori naislääkäri osasi kuunnella ja reagoida kuulemaansa.

Ymmärrän hoitovirheitä sattuvan suuressa potilasmäärässä ja kiireessä. Ymmärtääkö tämän hoitovirheen kohde. Häntä ei missään tilanteessa saa unohtaa, ei myöskään potilaan omaisia. Sain itse monta väärää diagnoosia peräkkäin vaikeaan ja harvinaiseen sairauteeni. Minulla vuosia, tunne, ette minusta välitetä. Lääkärini vähätteli sairauksia ja oireita. Myöhemmin ymmärsin, ettei sairauttani edes tunnettu. Lääkärin oli helppoa rakentaa mieleinen sairaus ja uskoa, että potilaan oireet katoavat. Minulla on vain yksi henki, ja sekin halusi irti minusta. Elämäni oli taiteilua hiuskarvan varassa hyvin pitkään, useiden vuosien ajan.

Viimeisen kerran elämäni rajamailla käytyäni, löytyi Marian sairaalasta yöllä tämä päivystävä lääkäri, joka kuunteli minua potilaana. Asialle tehtiin se, mitä oli vielä tehtävissä. En syyttänyt omaa lääkäriäni, mutta sen olisin toivonut, että minulle olisi hän lääkärinäni sanonut myöhemmin: Anteeksi Arto olin väärässä. Tuota en koskaan lääkäriltäni ole saanut kuulla.

Väärien diagnoosien vuoksi loppuelämäni muuttui erilaiseksi elämäksi.

Minusta ei ollut enää työelämään. Olen päässyt kääntämän kokemuksen vahvuudeksi. jotain suurta kuitenkin menetin, menetin terveyteni. Uusi elämäni toi minulle aktiivisen roolin vertaistukitoiminnassa. Itseäni pidän voittajana, saan auttaa ja tukea heitä, jotka apua tarvitsevat.

Tuon aikaisen tarinani olen kirjoittanut ylös ja sitä yhä luetaan paljon. Hoitava lääkäri on vain ihminen, hänelle voi sattua virheitä. Käänteisesti  on myös hyvä muistaa, että potilas myös on vain ihminen, joka kantaa seuraukset sisällään. Ei häntäkään voi huomiotta jättää yksin virheen tapahtuessa. Tuleeko se oikea tuki niiltä, jotka ovat tilanteen aiheuttaneet, vai niiltä, jotka kykenevät vertaisina auttamaan. Varmaan hyvä on se kultainen keskitie. Molempien apu on varmasti tarpeen. Ei missään tapauksessa, eikä millään verukkeella saa vakavaa hoitovirhettä piilottaa, eikä painaa villaisella. Hoitovirhettä ei myöskään saa vähätellä. Hoitovirheellekin löytyy vastuunkantaja, jos sitä halutaan.

Itse entisenä urheilijana muistan uraltani useitakin vastoinkäymisiä. Lääkärien ja kirurgien olisi hyvä osata tehdä samoin kuin urheilijoiden. Epäonnistumisen tullessa, ei pidä luovuttaa ja vaipua masennukseen. Ei nostaa käsiä pystyyn, vaan oppia virheestä. Tapahtunutta ei saa unohtaa, vaan se on hyvä muistaa kokemuksena, mistä pitää oppia toimimaan toisin. Pitää oppia kuulemaan oikeita ihmisiä ammattitaidon edistämiseksi. Pitää myös uskoa sen, mitä potilas kertoo. Potilaan tuntemus on ensikäden tietoa hänen omasta tilastaan. Sieltä hyvä ammattilainen osaa poimia marjat oikeaan koriin ja auttaa.

Asian voi sanoa: Sairastuneen sairaan ymmärtämisen vaikeus, on sairaan elämän haikeus. Aina, eivät edes erikoislääkärit tunnu ymmärtävän sairauksia, niiden tuomaa tuskaa. Oireet eivät aina ole fyysisesti tuskaisia, mutta tavalla taitoisella vaikuttavat sairastuneen elämään, sekä henkiseen jaksamiseen.

Hoitavan tahon ammattitaitoa on osata työnsä ja maltillisesti löytää sairaus ja hoitaa asiat oikein. Ei siis arvaamalla vaan varmalla tiedolla. Jos mennään arvaten eteenpäin, olisi oikein ensimmäinen oikein sama kuin tulos seitsemän oikein lotossa. Täytyy olla asiastaan varma, jos ei tiedä, asia täytyy selvittää. Osaavalta kollegalta voi vaikka pyytää se toinen mielipide asiasta.

Toistan nyt asian lyhyesti näin: Aikanaan jouduin itse lottovoittajan pakeille. Tämä lottovoitto oli koitua kohtalokseni. On taito osata kuunnella, puolin ja toisin. On taito uskaltaa kysyä kollegoilta, jos itse tuntee olevansa menossa väärälle polulle. Tämä pätee kaikessa elämän raadollisuudessa. Vaatii erikoista taitoa osata pyytää anteeksi ja myöntää virheensä silloin, kun on virheen tehnyt. Virheen myöntäminen kertoo suoraselkäisyydestä. Jos tietää tehneensä virheen, eikä tee sen korjaamiseksi mitään, kertoo se tekijästä hänen oleva ihminen, johon ei voi enää koskaan luottaa.

Minulla on monia lääkäreitä, joihin luotan 100 %:sti.  Heidän kanssaan kykenen puhumaan sairauksistani ja kunnioitan heitä ja heidän osaamistaan. Tämä on minulle potilaana tärkeää, koska harvinaiseen sairauteeni on lähemmin tutustunut vain muutama lääkäri Suomessa. Harvinaisuudesta puhuen, tunnen ainoastaan yhden henkilön samaa kasvainsairautta sairastavan. Siis meitä on todennäköisesti kaksi ”lajikaveria ”Suomessa.

Pääkaupunkiseudulla on luottoni ansainnut kaksi endrokrinologia.  Se on ongelmana muissakin sairauksissani, että vastaanottava lääkäri ei tutustu etukäteen sairauksiin. Täten he luulevat osaavansa minut kaikkine oheissairauksineni ja niiden vaikutukset, toinen toisiinsa. Näihinkin tapauksiin potilaana olen joutunut. Esimerkkinä eräs lainassa ollut lääkäri ”tietää”, vaikka ei tiedä. Sama lääkäri muuttaa lääkityksen, hurjin seurauksin. Kertoo minulle aivan muuta sairaudestani, kuin on totuus.  Meni lähes vuosi, ennen kuin hänen tekemänsä virhe oli kehooni korjattu.

Näillä miettein tällä kertaa

Arto Hannolin / Karhukuningas

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

marras
18
ma
17:30 Helsingin vertaistukiryhmä kokoo...
Helsingin vertaistukiryhmä kokoo...
marras 18 @ 17:30 – 19:30
Aluevastaava Arto Hannolin Gsm: 0500 906 087 helsinki@suomenkipu.fi Helsinki etsii toimijoita. Olisitko kiinnostunut aluevastaavana tai ryhmänvetäjänä vapaaehtoistoiminnasta? Ryhmä on avoin kaikille kroonisesta kivusta kärsiville. Vertaisryhmä Kokoonnumme maanantaisin klo 17.30 – 19.30, Kampin palvelukeskuksessa, tila Broidi[...]
marras
19
ti
10:00 Porvoon vertaistukiryhmä kokoontuu
Porvoon vertaistukiryhmä kokoontuu
marras 19 @ 10:00 – 12:00
Aila Salmi porvoo@suomenkipu.fi Vertaisryhmä Kokoonnumme tiistaisin klo 10 – 12,  Gammelbackan Hyvinvointikeskuksessa, Purohuone, Tornipolku 10, 06400 Porvoo Kevään 2019 tapaamisajat viimeinen tapaaminen 28.5. Syksyn 2019 tapaamisajat 17.9. – 24.9. – 1.10. – 8.10. – 15.10. –[...]
marras
20
ke
17:00 Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
marras 20 @ 17:00 – 19:00
Ryhmänvetäjät Taina Jalasto Gsm: 040 760 6772 Simo Jalasto Gsm: 040 830 9443 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parillisten viikkojen tiistaisin klo 17 – 19 (Voutilakeskuksessa, Pollentie 35) sekä parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 17-19 (vaihtuva paikka, tarkista tiedät aluevastaavalta).[...]
18:00 Nummelan vertaistukiryhmä kokoontuu
Nummelan vertaistukiryhmä kokoontuu
marras 20 @ 18:00 – 20:00
Aluevastaava ja ryhmänvetäjä Maritta Taskinen p. 040 719 8558 nummela@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä kokoontuu seuraavan kerran Nummelan kirjastossa 8.5.2019 klo 18-20 ( Pisteenkaari 9, 03100 Vihti). Tapaamisen teemana on yhteiskunnan tuet, niiden myöntämisperusteet sekä hakeminen. Lisätietoja Marittalta.[...]
marras
21
to
12:30 Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
marras 21 @ 12:30 – 15:00
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Aluevastaava Pertti Latvala Gsm: 045 636 0358   Ryhmän ohjaaja Ville-Veikko Kovanen Gsm: 045 357 18 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen torstai klo 12.30 – 15, Aleksinkulman Aino-kabinettissa, 2 krs., Aleksanterinkatu 9. Pääasiana on keskustelua itseä[...]

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.