Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Vieraileva blogisti: Kivusta ei saa lomaa

Kuva Annika Friberg

Viime viikolla on laulettu suvivirttä monessa koulussa ja ilmassa leijunut odotus lauantaiaamun jälkeisestä vapaudesta. Meidän perheessä on yhtäaikaa mopohaaveita ja kepparikisojen suunnittelua ja kaikkea niiden väliltä. On laadittu summerbucket listoja, haettu varastosta kesäkenkiä ja todettu niiden jääneen pieniksi. Yli kahteen kuukauteen ei tarvitse herätä herätyskellon pirinään eikä repuissa tarvitse kantaa kuin korkeintaan pyyhkeitä ja uikkareita. Pöydät on täyttyneet aarteista, kumilangoilla sidotut kartonkirullat kuvistöineen takaavat viikoiksi sen, että ruokailu on järjestettävä jossakin muualla.     

Äiti yhtyy lasten lomariemuun. Wilma on hiljaa monta viikkoa, aamuisin ei tarvitse etsiä sormikkaiden pareja eikä perustella kumisaappaiden tai ulkohousujen pukemista ennen kuin lapsi ryntää hyhmäiseen aamuun koulutielle. Nyt lomalla äidinkään herätyskello ei soisi aamutuimiin ellei tiedossa ole eväsretki tai heppaleiri.

Mutta.     

Mitä lasten kesäloma tarkoittaa minulle, pitkäaikaista kipusairautta kehossani kantavalle äidille? Vähän äänetöntä pelkoa. Odotusta, häpeää ja surua siitä kun mitään en voi luvata, en suunnitella tuntia pidemmälle. Mennäänkö tänään uimarannalle tai käydäänkö huomenna torilla jäätelöllä. En tiedä, koska kivut eivät tunne sanaa loma. Vaikka verhon raosta aurinko paistaa aamuisin, sattuu niin etten jaksa hakea keittiöstä kahvia. Siis vaikka on loma. Ihana, odotettu kesä.     

Lasten isä on töissä ja minä olen yksin lasten kanssa kotona. Suututtaa ja itku kirvelee kurkussa. Niin huolettomasti kuin yrittääkin olla, ottaa rennosti, siivoaa vain ihan minimimäärän, on paljon pakollista tekemistä. Pyykeistä ei saa lomaa, ruokaakin pitää laittaa.     

Sitten on se ansa, mihin toistuvasti lankean vaikka järki ja kokemus siihen kuoppaan putoamasta ovat yrittäneet opettaa määrättömät määrät, on nimeltään Vertailu Muihin Perheisiin. Tuo turhauttava, harhaanjohtava, masentava ja musertava paholaisen keksintö on saanut oikein isot alkukirjaimet, aateloitu erisnimien joukkoon. Kun muut tekevät sitä, kaikki muut matkustavat, nauttivat ja hymyilevät läpi kesän vailla huolen häivää.     

Jos minun aikuisena ihmisenä on vaikea hyväksyä tämä kaikki, miten vaikeaa se onkaan lapselle? Miksi et kipu anna armoa, ihan vähäksi aikaa, nyt kun on kesä? Vain sen verran, että voin leipoa raparperipiirakan, vain muutaman migreenittömän aamun verran? Antaisitko armoa sen verran, etten suutu lapsille silloin kun kipu kiljuu yli sietorajojen, vain sen verran että uimarantaretkien muistoissa voitaisiin lämmitellä sitten kun on taas syksy ja arki.

Annika Friberg
vaimo ja neljälle äiti-ihminen, koulutettu kokemusasiantuntija ja bloggaaja 
kohti.blogi.net

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

elo
19
ma
17:00 Mikkelin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Oma Tori (2.krs)
Mikkelin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Oma Tori (2.krs)
elo 19 @ 17:00 – 19:00
Virpi Paasisalo Gsm: 045 170 7548 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka parillisen viikon maanantaina klo 17-19 Oma Torissa, Porrassalmenkatu 21, 2 krs.  Kevään kokoontumisajat 7.1. – 21.1. – 4.2. – 4.3. – 18.3. – 1.4. – 15.4. – 29.4. – 13.5.[...]
18:00 Kouvolan vertaistukiryhmä kokoontuu @ Korian seurakuntakoti
Kouvolan vertaistukiryhmä kokoontuu @ Korian seurakuntakoti
elo 19 @ 18:00 – 20:00
Sari Holanti p. 040 706 2220 sari.holanti@pp.inet.fi Terhi Jyräs p. 045 350 8757 terhi.jyras@gmail.com Enni Toivanen p. 0405326227 kouvola@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen maanantai klo 18 – 20, Korian seurakuntakodilla, Alakouluntie 23, 45610 Koria (kuuluu kouvolaan) Kevään[...]
elo
20
ti
12:00 Muhoksen vertaistukiryhmä tapaa @ Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus, Kotiseutuhuone
Muhoksen vertaistukiryhmä tapaa @ Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus, Kotiseutuhuone
elo 20 @ 12:00 – 15:00
Aluevastaava Merja Korhonen p. 041 442 4682 muhos@suomenkipu.fi Uusi ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran 20.8 Muhoksen Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa. Tapaame Kotiseutuhuoneessa klo 12-15 (Muhostie 2) Lisätietoja Merjalta. Tervetuloa!
17:00 Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
elo 20 @ 17:00 – 19:00
Ryhmänvetäjät Taina Jalasto Gsm: 040 760 6772 Simo Jalasto Gsm: 040 830 9443 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parillisten viikkojen tiistaisin klo 17 – 19 (Voutilakeskuksessa, Pollentie 35) sekä parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 17-19 (vaihtuva paikka, tarkista tiedät aluevastaavalta).[...]
elo
21
ke
18:00 Jyväskylän vertaistukiryhmä koko...
Jyväskylän vertaistukiryhmä koko...
elo 21 @ 18:00 – 20:00
Jyväskylän vertaistukiryhmä kokoontuu 2019
Aluevastaava Soile Koponen 050 401 9610 jyvaskyla@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä ”Jyväskylän ryhmä on yhden luukun palvelupiste, jossa saat kokemusperäisen vastauksen mihin tahansa kysymykseen ja lämmittävät halaukset kaupan päälle. Usein mukana on myös jonkin alan ammattilainen. Välillä virkistäydymme[...]

Olemme Facebookissa

Mitä enemmän meitä on, sitä kovempaa äänemme kuuluu. Nyt on hyvä hetki liittyä jäseneksi ja auttaa meitä järjestämään vertaistukea kipukroonikoille ja heidän omaisilleen ympäri Suomen. Uusille jäsenille loppuvuoden jäsenyys nyt puoleen hintaan!

Liity jäseneksi täällä suomenkipu.yhdistysavain.fi/
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 4 viikkoa sitten  ·  

Heinäkuussa SuomiAreena kutsuu jälleen väkeä Poriin. Suomen Kivun väen löydät torstaina 18.7. Kauppatorilta kohteesta 26.
#suomiareena #suomenkipury
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 1 kuukausi sitten  ·  

Suomen Kipu ry:n toimisto kiittää kaikkia menneestä kevätkaudesta!

Olemme tavoitettavissa jälleen 15.7.
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 2 kuukautta sitten  ·  

Suomen Kesä on joko räntää tai polttavaa hellettä. Yhdistyksen verkkosivuilta löytyy kivunhallintaharjoitteita, joita voi tehdä itsenäisesti sisällä tai ulkona. Tutustu Emmi-Juulia Hirviniemen harjoitteisiin täältä:
www.suomenkipu.fi/dokumentit-ja-luennot/

Kuva Kirsi Marjaana Räsänen
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 2 kuukautta sitten  ·  

Suomen Kipu ry:n toimisto on kiinni 21.6.-12.7.
15.7.- 1.8. tavoitat meidät parhaiten sähköpostitse ja puhelimitse.
... Näytä enemmänNäytä vähemmän

Julkaistu 2 kuukautta sitten  ·