Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Vieraileva blogisti: Syksyn kaikuja

Näin se menee aina kesäisin. Heinäkuun alussa elokuun kahdeksas, se kun koulu alkaa, tuntuu vielä kaukaisena kauhuna, mutta vaivihkaa, joskus vasta vain muutamaa päivää ennen se muuttuu odotukseksi. Kesän jälkeen kun kaikki on ollut ihanan hujanhajan monta viikkoa, arjen tuoma rytmi onkin jo tervetullut. Lapsetkin odottavat koulun alkamista. Näennäisen kyllästynein ilmein he tutkivat ja vertailevat uusia lukujärjestyksiään, mutta minä näen heidän kasvoiltaan  malttamattoman odotuksen. Innostuksen joka on verhottu niihin välinpitämättömiin huokailuihin. Näinä päivinä me teemme myös sen vuotuisen rituaalimme, käymme ostamassa kyniä ja vihkoja, ehkä uuden repunkin. Hupparin, jota ei oikeasti tarvita, mutta se yllä on aika hienoa mennä kuudennen luokan ensimmäiseen päivään.     

Tänäaamuna heräsin aikaisin, muut vielä nukkuvat ja talo on hiljaa. Avasin ulko-oven, kissa livahti sisään, samoin kuin raikas elokuun tuoksu. Kouluaamun tuoksu, se, joka on säilynyt muuttumattomana niistä aamuista asti, kun itse kävelin ulos koulutielle ja yritin kaikkeni etten tuijottaisi uutuuttaan hohtavia valkoisia lenkkareita, jotka olimme isän kanssa käyty huolella ostamassa. Kenkien pitää olla kunnolliset, sanoi isä aina, ja taivutteli kengänpohjia huolellisesti Kenkä Oscarissa. Niitä minun piti varoa ihastelemasta ja pitää katse kaukana tiessä.

Tämän aamun, elokuun neljännen, hiljaisina tunteina olen aavistanut syksyn. Aivan pian pakataan neljä reppua ja alkaa arki. Tänäaamuna olen hiipinyt mielessäni autotallin perälle ja laskenut sukset ja sauvat, tarkastanut monojen ja luistimien pohjista numerot. Tänäaamuna olen tuntenut pelon. Sillä minä pelkään pimeää. En pimeydessä vaanivia mörköjä pelkää, en kummituksia. Pelkään itseäni, pelkään sitä pimeyttä mikä nielee voimat ja kaataa ylle uupumuksen raskaan viitan, tahmean väsymyksen. Ahdistuksen. Loskasta ja kurasta selviän, jäästäkin jotenkuten, mutta pimeyttä syyskuusta huhtikuuhun, se on minulle liikaa.   

Tänäaamuna murehdin peruttuja ratsastustunteja ja vanhempainiltoja, kannan huolta matematiikan kokeista. Sadevaatteista, polkupyörien valoista ja heijastimista. Suren huomisen suruja. Kipu haluaa osansa koko painollaan. Kipu väreilee hiljaa kuin tyyni meri ennen myrskyä. Se haistaa pelon ja kuiskii, muistatko viimesyksyn ja sen kun majailit sängyssäsi päivätolkulla, muistatko miten matalaksi sinut saan. Minä valmistaudun sotaan, alan varautua. Täytän kaapin deellä ja beellä, tabletteina ja poreena. Pakastan pusseissa ceetä, ostan kaneliteetä ja lakritsinjuurta. Sitä mukaa kun auringonsäteet hajoavat ohuemmiksi ja harvinaisiksi, terävöityvät kivun piikit. Ei niin, ettäkö aurinko veisi kivut olemassaolollaan, vaan niin, että kaiken sietäminen, se vähäinenkin, murenee. Haihtuu pois.      

Minä teen päätöksiä. Minä kävelen kivun ylitse joka päivä. Yritän ainakin. Toisina päivinä onnistun, toisina tulen kivun jyräämäksi. En sitä enää muista, miltä tuntuu kun ei satu. Mutta niin monta pelkoa kun syksyyn liimautuukin, soi siinä jonkin uuden alku. Hentoinen lupaus. En lupaa mitään isoa, en varmasti ala opiskelemaan espanjaa, mutta ehkä nostan lankakorin ylähyllyltä ja pudistan pölyt kerien päältä. Kaivan laatikon perältä sukkapuikot ja kannan ne sohvapöydän alle odottamaan. Näkyville, kädenpituisen matkan päähän. Ainakin sen minä teen.

Annika Friberg
vaimo ja neljälle äiti-ihminen, koulutettu kokemusasiantuntija ja bloggaaja
kohti.blogi.net

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

marras
18
ma
17:30 Helsingin vertaistukiryhmä kokoo...
Helsingin vertaistukiryhmä kokoo...
marras 18 @ 17:30 – 19:30
Aluevastaava Arto Hannolin Gsm: 0500 906 087 helsinki@suomenkipu.fi Helsinki etsii toimijoita. Olisitko kiinnostunut aluevastaavana tai ryhmänvetäjänä vapaaehtoistoiminnasta? Ryhmä on avoin kaikille kroonisesta kivusta kärsiville. Vertaisryhmä Kokoonnumme maanantaisin klo 17.30 – 19.30, Kampin palvelukeskuksessa, tila Broidi[...]
marras
19
ti
10:00 Porvoon vertaistukiryhmä kokoontuu
Porvoon vertaistukiryhmä kokoontuu
marras 19 @ 10:00 – 12:00
Aila Salmi porvoo@suomenkipu.fi Vertaisryhmä Kokoonnumme tiistaisin klo 10 – 12,  Gammelbackan Hyvinvointikeskuksessa, Purohuone, Tornipolku 10, 06400 Porvoo Kevään 2019 tapaamisajat viimeinen tapaaminen 28.5. Syksyn 2019 tapaamisajat 17.9. – 24.9. – 1.10. – 8.10. – 15.10. –[...]
marras
20
ke
17:00 Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
marras 20 @ 17:00 – 19:00
Ryhmänvetäjät Taina Jalasto Gsm: 040 760 6772 Simo Jalasto Gsm: 040 830 9443 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parillisten viikkojen tiistaisin klo 17 – 19 (Voutilakeskuksessa, Pollentie 35) sekä parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 17-19 (vaihtuva paikka, tarkista tiedät aluevastaavalta).[...]
18:00 Nummelan vertaistukiryhmä kokoontuu
Nummelan vertaistukiryhmä kokoontuu
marras 20 @ 18:00 – 20:00
Aluevastaava ja ryhmänvetäjä Maritta Taskinen p. 040 719 8558 nummela@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä kokoontuu seuraavan kerran Nummelan kirjastossa 8.5.2019 klo 18-20 ( Pisteenkaari 9, 03100 Vihti). Tapaamisen teemana on yhteiskunnan tuet, niiden myöntämisperusteet sekä hakeminen. Lisätietoja Marittalta.[...]
marras
21
to
12:30 Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
marras 21 @ 12:30 – 15:00
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Aluevastaava Pertti Latvala Gsm: 045 636 0358   Ryhmän ohjaaja Ville-Veikko Kovanen Gsm: 045 357 18 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen torstai klo 12.30 – 15, Aleksinkulman Aino-kabinettissa, 2 krs., Aleksanterinkatu 9. Pääasiana on keskustelua itseä[...]

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.