Kuono kohti kipua – kipukoira potilaan tukena -seminaari 25.9., Helsinki

Seminaari 25.9.2019 klo 13-15 Kampin palvelukeskus (Salomonkatu 21 B, Helsinki)

Kipukoira on tehtäväänsä koulutettu koira, joka ilmoittaa omistajansa tulevasta kipukohtauksesta ennakkoon. Näin omistaja voi reagoida tulevaan kohtaukseen hoitamalla itseään etukäteen esimerkiksi vaihtamalla asentoa, lepäämällä, lämmöllä, kylmähoidolla, tns-laitteella tai lääkityksellä. Näin kohtaus saadaan tehokkaasti ja oikea-aikaisesti hoidettua.

Kipukoiria on koulutettu Suomessa vuodesta 2015. Asia on uusi niin Suomessa kuin maailmallakin. Migreenikoiria on koulutettu USA:ssa vuodesta 2012. Tutkimuksen mukaan yli puolet migreenipotilaiden lemmikkikoirista reagoi omistajiensa kipuun.
Suomessa kipukoiria on mm CRPS, migreeni ja dystoniapotilailla.

Kipukoiratutkimus on käynnistynyt Suomessa yhteistyössä Helsingin Yliopiston kanssa.

Suomen Kipu ja Innomedidogs järjestävät yhteistyössä seminaarin Kuono kohti kipua- eläinavusteinen kivunhoito. Tervetuloa 25.9.2019 klo 13-15 Kampin palvelukeskukseen ( Salomonkatu 21 B, Helsinki) kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja sekä keskustelemaan potilaiden kanssa.

Puhujina
Tuomas Varjonen, fysiatri
Anna Hjelm-Björkman, eläinlääketieteen dosentti
Katriina Tiira, FT, eläinten käyttäytymistutkija
Ilkka Hormila
Minna Marttinen, sairaanhoita, Innomedidogs ry puheenjohtaja

Vapaa pääsy. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.

Lisätietoja
Minna Marttinen, Innomedidogs ry, p 050 543 5334
Kaisa Hirn, Suomen Kipu ry, p. 045 355 2825

Puhujien esittelyt:

Katriina Tiira

Katriina Tiiralla on lähes 20v kokemus eläinten käyttäytymisen tutkijana Helsingin yliopistossa. Katriina on pidetty ja arvostettu luennoitsija. Hän on toiminut pitkään Invalidiliiton avustajakoira tuomarina ja Koirat kasvatus ja kuntoutustyön koirien soveltuvuuskoetuomarina.

Ilkka Hormila

Ilkka Hormila on tehnyt pitkän uran hajutunnistuskoirien kouluttajana ja koiraohjaajien opettajana. Hän on tunnettu ja arvostettu luennoitsija niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hormilan opetus perustuu tutkittuun tietoon oppimisesta, kouluttamisesta sekä koiran ja hajun käyttäytymisestä.

Tuomas Varjonen

Fysiatrian erikoislääkäri Tuomas Varjonen toimii Ortonin kipupoliklinikalla kivunhoidon erityisosaajana, joka arvostaa moniammatillista yhteistyötä.

Anna Hielm-Björkman

Anna Hielm-Björkman on eläinlääketieteen tohtori ja toimii seuraeläinten kliinisen tutkimuksen dosenttina Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Hän on alallaan kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu tutkija.

Minna Marttinen

Minna Marttinen on InnoMediDogs ry:n perustajajäsen ja puheenjohtaja. Minna on itse kärsinyt kroonisesta kivusta vuodesta 2010 ja on hoitanut kipua niin sairaanhoitajana, kätilönä, omaisena, kuin itse kipukroonikkona. Minna on kouluttanut ensimmäisen Kipukoiran vuonna 2015 ja ollut mukana kehittämässä kipukoirien koulutusta.