Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa.

Vieraileva blogisti: Luonnon lumoava voima ja omien haaveiden toteuttaminen

Jokainen kivun keskellä elävä tietää, että jossain vaiheessa on vain yritettävä siirtää kipua.

Kun kipuni ottavat liikaa ylivaltaa, otan suunnan metsään. Luonnon rauhallisuus, tyyneys ja ennen kaikkea kauneus vie ajatukset muualle edes hetkeksi.

Luonto on aina ollut iso osa elämääni, jo lapsena minulle opetettiin, että luontoa pitää kunnioittaa ja osata hyödyntää sen antamat antimet. Marjat ja sienet ovat tulleet tutuiksi ja myös metsästys on kuulunut lapsuudesta asti elämääni enemmän tai vähemmän.On todella terapeuttista, kun pakkaa reppuun evästä ja siirtyy kannon nokkaan tai sammalmättäälle nauttimaan aamukahvin kera leipäpalasen. Luonnon antama hiljaisuus antaa ajatuksille tilaa virrata vapaana ja saa kehon rentoutumaan. Linnut laulavat, tuuli humisee puissa ja voit vaan olla ja keskittyä itseesi. Minulla kulkee myös retkilläni mukana aina kamera, jolla saan tallennettua edes pienen osan tätä kauneutta mukaani kotiin viemisiksi.

Kun sairastuin ja liikuntakykyni heikkeni, meni muutamia vuosia etten uskaltanut lähteä metsään marja- tai sieniretkelle, saatika sitten haaveilla metsästyksestä. Muistan, kuinka oma isäni ihmetteli, miksen lähtenyt mukaan hillasuolle. Aiemmin kun en ollut koskaan kieltäytynyt mukaan lähtemästä.
Mutta nyt olen saanut toteutettua pitkäaikaisen haaveeni ja vihdoinkin pääsen metsästämään ja nauttimaan luonnosta taas uudesta näkökulmasta käsin. Muutaman ihmisen suusta olen toki saanut kuulla, että hulluko olet? Eihän näin kipeänä ihminen voi metsästystä harrastaa: pyssy on hankala kantaa ja haulikko potkaisee, maasto on haasteellista, harrastus on kallis ja olet vielä nainen.

Niin no kaikki tuo on toki totta, mutta kyllä totuus on se, että tuo harrastus ja luonnossa liikkuminen antaa niin paljon enemmän, ettei sitä haulikon potkaisua edes huomaa. Jos jäisin vain sisälle suremaan omia kipujani, niin huonostihan siinä kävisi. Nyt kun takana on jo muutama kerta lintupassissa ja on saanut kokea metsästyksen myös todella konkreettisesti, niin kyllä tuo on minulle ehdottomasti iso voimavaroja antava harrastus.

Tärkeintähän ei ole saada joka kerta saalista, mutta en mene kieltämään, etteikö se ensimmäinen alas ammuttu lintu saanut minua kasvamaan vähintäänkin 2cm lisää pituutta. Pitkän haaveilun jälkeen vihdoin olin toteuttanut unelmani, olin passissa pellon laidalla ja yläpuolellani lenteli kymmeniä sepelkyyhkyjä – nostin haulikon valmiiksi ja tähtäsin – sain saaliiksi tuolloin elämäni ensimmäisen kyyhkysen – tuota tunnetta en pysty sanoiksi kuvailemaan, mutta olipahan hieno tunne!

Nautin metsän tuomasta rauhallisuudesta ja ennen kaikkea puhtaudesta. Voimme suomessa olla ylpeitä siitä, että meitä ympäröi puhdas, monipuolinen ja laaja luonto.

Nyt tekstiä kirjoittaessani jään miettimään mitä tällä kirjoituksellani haluaisin viestittää – tärkeitä mielestäni olisi, että jokainen meistä löytäisi omaan elämäänsä sen voimavaroja antavan jutun. Oli se sitten harrastus, paikka, asia tai mitä vaan.

Tärkeintä mitä meidän kipukroonikoiden pitäisi muistaa, on se, että tekee niitä asioita mistä saa voimaa ja jaksamista arjen keskelle.

  • Ritva Johansson

Seuraa meitä:

Yhteystiedot

Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry
Sepontie 3 th 4
02130 Espoo
puh. 045 129 0707
toimisto(at)suomenkipu.fi

Soittoaika
ma–to kello 10–14
Toimisto auki sopimuksen mukaan

Kaisa Hirn
toiminnanjohtaja
045 355 2825
kaisa.hirn(at)suomenkipu.fi

Hallituksen yhteystiedotTilaa kroonisen kivun ensitieto-opas tästä
Katso kipudokumentti
Katso kipudokumentti Kivun kasvot

Tukipuhelin

Haluatko keskustella kivusta?

Voit soittaa kipuvertaiselle tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

050 464 4333

Äijälinja-tukipuhelin

maanantai-iltaisin klo 18–20

050 327 5396

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella:
tukilinja(at)suomenkipu.fi


Kalenteri

marras
20
ke
17:00 Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
Hämeenlinnan vertaisryhmä kokoontuu @ Voutilakeskus
marras 20 @ 17:00 – 19:00
Ryhmänvetäjät Taina Jalasto Gsm: 040 760 6772 Simo Jalasto Gsm: 040 830 9443 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme parillisten viikkojen tiistaisin klo 17 – 19 (Voutilakeskuksessa, Pollentie 35) sekä parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 17-19 (vaihtuva paikka, tarkista tiedät aluevastaavalta).[...]
18:00 Nummelan vertaistukiryhmä kokoontuu
Nummelan vertaistukiryhmä kokoontuu
marras 20 @ 18:00 – 20:00
Aluevastaava ja ryhmänvetäjä Maritta Taskinen p. 040 719 8558 nummela@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä kokoontuu seuraavan kerran Nummelan kirjastossa 8.5.2019 klo 18-20 ( Pisteenkaari 9, 03100 Vihti). Tapaamisen teemana on yhteiskunnan tuet, niiden myöntämisperusteet sekä hakeminen. Lisätietoja Marittalta.[...]
marras
21
to
12:30 Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
marras 21 @ 12:30 – 15:00
Oulun vertaistukiryhmä kokoontuu @ Aleksinkulman Aino-kabinetti, 2. krs
Aluevastaava Pertti Latvala Gsm: 045 636 0358   Ryhmän ohjaaja Ville-Veikko Kovanen Gsm: 045 357 18 Vertaistukiryhmä Kokoonnumme joka toinen torstai klo 12.30 – 15, Aleksinkulman Aino-kabinettissa, 2 krs., Aleksanterinkatu 9. Pääasiana on keskustelua itseä[...]
14:00 Salon vertaistukiryhmä kokoontuu @ Salon Syty
Salon vertaistukiryhmä kokoontuu @ Salon Syty
marras 21 @ 14:00 – 16:00
Marja-Liisa Laine Gsm: 040 053 4788 Pertti Laine salo@suomenkipu.fi Vertaistukiryhmä Kokoonnumme kuukauden kolmas torstai klo  14 – 16, Salon SYTY ry:n tiloissa, Helsingintie 6 (katutaso). Lisätietoja Marja-Liisalta Kevään 2019 tapaamiset 17.1 – 21.2 – 21.3 – 18.4.[...]
16:00 Porin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Satakunnan yhteisökeskus
Porin vertaistukiryhmä kokoontuu @ Satakunnan yhteisökeskus
marras 21 @ 16:00 – 18:00
Kristiina Heiniluoma Gsm: 040 734 6815 Vertaisryhmä Kokoonnumme torstaisin klo 16-18, Satakunnan Yhteisökeskus, Otavankatu 5. Kevään 2019 tapaamiset 24.1. – 21.2. – 21.3. – 18.4. – 23.5. Syksyn 2019 tapaamiset 19.9. – 24.10. – 21.11. – 12.12.

Olemme Facebookissa

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.