Kärsitkö kroonisista kivuista ja unihäiriöistä? Osallistu lääketieteelliseen ”PNH-uni”-tutkimukseen

Avain Terveyteen Oy etsii tammikuussa 2020 (ajankohta tarkentuu, kun eettinen toimikunta on antanut puoltavan lausunnon ja kaikki koehenkilöt on vahvistettu) alkavaan lääketieteelliseen ”PNH-uni”-tutkimukseen 18-55 vuotiaita vapaaehtoisia koehenkilöitä seuraavin kriteerein: Henkilö on kärsinyt pitkäkestoisista kivuista, jonka takia hän on hakenut apua terveydenhuollosta. Hänellä on diagnosoitu joku seuraavista: a) fibromyalgia, b) muu toiminnallinen pitkäkestoinen (yli 3 kuukautta kestänyt) kiputila mukaan lukien tensiopäänsärky ja alaselkäkipu ilman, että ortopedi ja/tai neurologi/neurokirurgi on katsonut tarpeelliseksi leikkaushoitoa. Henkilö kärsii kipujen lisäksi myös jatkuvista unihäiriöistä.

Tutkimus suoritetaan yhteistyössä Vitalmedin / Helsingin Uniklinikan kanssa. Tutkimus on osallistujille maksuton. Avain Terveyteen Oy toimii tutkimuksen rahoittajana.

Tutkimukseen osallistuja pitää koko tutkimuksen ajan aktigrafi-ranneketta, pitää päiväkirjaa ja vastaa kyselyihin. Koehenkilöille suoritetaan 5 kpl PNH-terapia hoitoja viikon välein. Hoitoajat ovat pääsääntöisesti ma-pe klo 8-17 välillä.

PNH-terapia on ääreishermostoa kuntouttava manuaalinen hoitomuoto, joka kestää noin 1.5 tuntia/kerta. Hoito on turvallinen ja suunnitellaan yksilöllisesti jokaiselle osallistujalle. Hoidossa maataan hoitopöydällä n. 60 min selällään ja n. 30 min vatsallaan. Hoidossa saa pitää yllään kevyttä vaatekertaa esim. jumppa-asu ja sukat.

Tutkimukseen osallistumisen rajoittavia tekijöitä ovat:

 • ikä alle 18v. tai yli 55v.
 • merkittävä ylipaino
 • raskaus
 • akuutit psyykkiset oireet (psykoosin riski)
 • masennus
 • levottomat jalat oireyhtymä
 • uniapnea
 • MS-tauti
 • pahanlaatuinen kasvain
 • diabetes
 • kilpirauhassairaus
 • sydämen vajaatoiminta
 • elinsiirto

Muita rajaavia tekijöitä saattavat olla esimerkiksi tehdyt leikkaukset, unilääkkeiden käyttö, välilevyn pullistuma, akuutti tulehdustila, muu sairaus, unihäiriökyselyn tulos.

Tarkempia tietoja tutkimuksesta saat Katri Uotilalta (Avain Terveyteen Oy) sähköpostilla katri.uotila@avainterveyteen.fi tai soittamalla 050 342 3322. Lisätietoja PNH-terapiasta löytyy Avain Terveyteen Oy:n kotisivuilta www.avainterveyteen.fi