(Tim Mossholder/Unsplash, CC0)

Meidän kipuihmisten arkea koronaepidemia on muuttanut vähemmän kuin monen muun. Me olemme tottuneet viettämään paljon aikaa kotonamme. Yhden uuden stressinaiheen virus kuitenkin on lisännyt jo ennestään huolten täyttämään elämäämme. Suuri osa meistä on riskiryhmää. On noudatettava erityistä varovaisuutta ja vaadittava sitä myös muilta. Sekä murheet että eristyneisyys pahentavat kipukokemusta. Siksi meidän tarpeemme vertaistukeen korostuu aikana, jolloin sitä ei voi kasvotusten järjestää. Mikä avuksi?

Onneksi vertaistuki onnistuu myös etänä. Suomen Kipu ry:llä on jo vanhastaan tukipuhelin, äijälinja ja joukko keskusteluryhmiä Facebookissa. Nyt olemme ottaneet käyttöön myös etäkokoontumiset kokousohjelmien välityksellä. Niitä on järjestetty sekä tietyn paikkakunnan kipuväelle suunnattuina että valtakunnallisesti avoimina. Tietyn paikkakunnan ryhmissä ihmiset ovat suurimmaksi osaksi tuttuja toisilleen, valtakunnallisissa kokoontumisissa taas pääsee jututtamaan uusia kohtalotovereita.

Etäkokoontumiset etenevät niin kuin livetapaamisetkin. Ensimmäiset saapuvat paikalle jo hyvissä ajoin. Iloinen pulina täyttää heti kuulokkeet. Kun lisää porukkaa saapuu linjoille, heidät toivotetaan tervetulleiksi. Samalla kysellään ajankohtaiset kuulumiset. Aluksi keskustelu pyörii koronan ympärillä mutta puikkelehtii sitten tuttuun tapaan ymmärtäväisissä ja vähemmän ymmärtäväisissä lääkäreissä, eri apteekkien varastoissa, hakemusten ja valitusten laatimisvinkeissä, fysioterapeuttien neuvoissa ja etäkuntoutuksen keinoissa.

Loppua kohti keskustelu syvenee kohti  yhä luottamuksellisempia teemoja. Yksi pyyhkii kyyneliä, toinen kiroaa. Viimeiseksi haaveilemme kohtuullisista asioista: mitä toivoisimme vielä joskus voivamme tehdä. Pohdimme myös, miten toiveet voisi yrittää toteuttaa. Kun kysyn osallistujilta, milloin he haluavat seuraavan kokoontumisen, vastaus on yksimielinen: “Heti ensi viikolla!”

Kokemukset osoittavat, että etäkokoontumiset eivät ole vain kehnoja korvikkeita vaan aidosti tarpeellinen ja toimiva vertaistuen muoto. Sopiva henkilömäärä on hieman pienempi kuin kasvotusten. Linjojen kautta paikalle tulee osittain eri ihmisiä kuin livenä. Kaikki eivät jaksa lähteä kotoa kokoontumisiin, toiset eivät edes pysty. Niille, joilla on haasteita ahdistuksen tai paniikkihäiriön kanssa, etätapaamiset voivat olla paras vertaistukifoorumi. Huono puoli etäkokoontumisissa on se, että se karsii joukosta pois niitä, jotka eivät hallitse tietotekniikan käyttöä tai joilla ei ole varaa minkäänlaisiin laitteisiin.

Kevään mittaan etäkokoontumisia tullaan järjestämään useilla eri paikkakunnilla. Yhdistyksemme on jakanut kaikille toimijoilleen ohjeet Microsoft Teamsin käyttämiseen kokoontumisalustana. Osallistuminen ei siis vaadi erityistä taloudellista panostusta tai kummoisia tietoteknisiä taitoja. Tietoturva on otettu huomioon.  Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia.

Älä jää yksin. Seuraa ilmoitteluamme ja tule mukaan!

Soile Koponen