Syyskuu on kansainvälinen kipukuukausi

1.9.2021

Syyskuu on kansainvälinen kipukuukausi. Teemakuukauden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta kroonisesta kivusta ja sen kanssa elämisestä. Kipukuukauden aikana Suomen Kipu ry:n nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavilla viestitäänkin pitkittyneestä kivusta esimerkiksi jakamalla kipuun liittyviä faktoja, kertomalla yhdistyksen paikallisten vertaistukiryhmien kuulumisia sekä avaamalla yhdistyksen vapaaehtoisten tekemän työn merkityksellisyyttä. Syyskuun alkupuolella yhdistyksen jäsenten postilaatikoihin kolahtaa uusin Kipupuomi-lehti, joka julkaistaan jatkossa puolen vuoden kuluttua ilmestymisestään myös Suomen Kipu ry:n verkkosivuilla.

Kipukuukauden kunniaksi Suomen Kipu ry järjestää monenlaisia tapahtumia ja toimintoja. Useat paikalliset vertaistukiryhmät aloittavat syyskauden toimintansa kipukuukauden aikana, ja esimerkiksi Pihtiputaalla vietetään kiputeemaisia pienoismessuja lauantaina 4.9. Verkossa järjestetään etävertaistukiryhmiä ja iltachatteja, ja keskustelua käydään myös yhdistyksen Facebook-ryhmissä. Kosketus ja kipu -webinaari järjestetään keskiviikkona 15.9., ja uusien vapaaehtoisten peruskoulutus toteutetaan Teamsin välityksellä tiistaina 21.9. Syyskuussa käynnistyvät myös Kynän kanssa tauolle -kirjoituskurssi sekä Kipu ja työ kohtaavat -hankkeen kurssit.

Kipukuukauden alkaessa käynnistyi Suomen Kipu ry:n jäsenmaksukampanja, jonka myötä yhdistyksen jäsenyyden saa loppuvuodeksi puoleen hintaan. Samaan aikaan Suomen Kipu ry:n tukipuhelin uudistui, ja se on nyt nimeltään Kipuluuri. Kipuluurin päivystysajat ovat vanhaa tukipuhelinta laajemmat - kipuvertaiset vastaavat puhelimeen numerossa 050 464 4333 maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 18-20 sekä perjantaisin klo 19-22.

Suomen Kipu ry on viettänyt kipukuukautta vuodesta 2018 lähtien kuultuaan siitä kattojärjestönsä PAE:n (Pain Association Europe) kautta. Kipukuukausi päätettiin tuolloin lanseerata Suomen Kipu ry:ssä sen tärkeän sanoman ja kroonisen kivun näkyvyyden lisäämisen vuoksi.

Nainen istuu sängyllä ja pitelee vatsaansa. Yläpuolella teksti: "Syyskuu on kansainvälinen kipukuukausi".