Ymmärrä kipua, tarjoa tukea

Joka kolmannella työikäisellä on kokemusta pitkäaikaisen kivun jaksosta, kuten selkäkivusta, migreenistä tai ärtyneestä suolesta. Myös päivittäinen kipu on melko yleistä, sitä on joka seitsemännellä. Kivun yleisyydestä huolimatta työyhteisöillä ei aina ole taitoja tukea kipuoireista työkaveria.

Ymmärrä kipua, tarjoa tukea -pikaopas työyhteisöille antaa vinkkejä kipuoireisen työkaverin kohtaamiseen. Oppaan voi tulostaa työpaikan ilmoitustaululle tai viedä kahvihuoneen pöydälle, niin tieto hyvän kohtaamisen elementeistä leviää.

Yhdessä voimme luoda työyhteisöjä, joissa jokainen kokee itsensä arvostetuksi ja tuetuksi. Kiitos, että olet osaltasi luomassa kivut huomioivaa työyhteisöä!

Infograafi Ymmärrä kipua, tarjoa tukea. Vinkit kipuoireisen työkaverin kohtaamiseen. 1. Kuuntele. Tärkeintä on keskittyä kuuntelemaan työkaverin kokemusta. Empaattiset ilmeet ja eleet ovat tärkeämpiä kuin annetut vinkit. 2. Huomioi kivun yksilöllisyys. Kivut vaikuttavat työhön eri tavoin eri ihmisillä. Kipukokemus on yksilöllinen, mutta aina yhtä totta! 3. Kysy kuulumisia. Anna työkaverin itse valita, haluaako hän kertoa kivuistaan vai puhua aivan jostain muusta. 4. Anna positiivista palautetta. Kipu voi haastaa työkykyä, mutta se ei vie ammatillista osaamista. Positiivinen palaute voi kannatella haastavien kipuhetkien yli. 5. Huomioi kivun aaltoilevuus. Pitkäaikaiselle kivulle on tyypillistä oireiden vaihtelevuus. Kipu ei myöskään aina näy ulospäin. 6. Kysy, miten voit olla tukena. Se mikä toimii yhdelle, ei toimi kaikille. Kysy siis rohkeasti työkaverilta suoraan, miten voisit olla parhaiten juuri hänen tukenaan. 7. Ehdota taukoa. Vaikka välillä kiire painaa päälle ja työ vie mennessään, on tärkeää pitää säännöllisesti taukoja. Ne ovat erityisen tärkeitä kipujen kanssa! 8. Tarjoa apua. Kysy työkaverilta, tarvitseeko hän apua tai voitko jakaa työkuormaa. Kunnioita kuitenkin sitä, jos avusta kieltäydytään. 9. Kysy mukaa. Kutsu kipuoireinen työkaveri mukaan lounaalle ja illanviettoihin, vaikka hän ei aina pääsisikään. Siten voit osoittaa, että hän on tärkeä osa työyhteisöä. 10. Pitäkää yhdessä huolta työhyvinvoinnista. Luokaa yhdessä työympäristö, joka tukee kaikkien työntekijöiden hyvinvointia. Suomen Kipu. suomenkipu.fi . Joka kolmannella työikäisellä on kokemusta pitkäaikaisen kivun jaksosta ja päivittäistä kipua on joka seitsemännellä. Yhdessä voidaan luoda työyhteisö, jossa jokainen kokee itsensä arvostetuksi ja tuetuksi. Kiitos, että olet osaltasi luomassa kivut huomioivaa työyhteisöä!