Ravitsemus

Nainen tekee ruokaa lapsen kanssa.

Kroonista kipua sairastavan ihmisen mielessä ei useinkaan ole päällimmäisenä terveellinen ruokavalio. Kun kivut, väsymys, lääkkeiden sivuvaikutukset ja muut ongelmat pyörivät mielessä, huomiokyky saattaa luonnollisesti keskittyä siihen, miten selviytyä päivästä toiseen. Kipu voi viedä ruokahalun, jolloin keho ei välttämättä saa tarpeeksi ravintoa. Toisaalta kipu aiheuttaa myös lohtusyömistä – rasvainen ruoka ja makeat herkut kohottavat apeaa mielialaa lyhytaikaisesti, mutta pitkällä tähtäimellä ne vaikuttavat oloon heikentävästi.

Vaikka kroonisen kivun hoitoon tarkoitettua ruokavaliota ei ole olemassa, voi ravinnolla kuitenkin olla merkitystä yksilötasolla. Esimerkiksi migreeniä sairastavilla tietyt ruoka-aineet saattavat altistaa kohtaukselle. Myös vähäinen määrä kasviksia sekä pitkälle prosessoidut, korkeaenergiset korkeat ja ravintoarvoiltaan köyhät tuotteet voivat nostaa tulehdustekijöitä kehossa ja aiheuttaa pitkäaikaista tulehdusta. Pitkäaikainen matala-asteinen tulehdus on puolestaan yhdistetty laaja-alaiseen krooniseen kipuun. Jos nykyinen ruokavalio on tulehdusta ylläpitävä, voi terveellisemmästä ruokavaliosta olla hyötyä kivunhallinnassa.

Ravinnon monipuolisuuteen on syytä kiinnittää huomiota, koska sillä on myös suoria vaikutuksia suoliston toimintaan. Suoliston merkitys ihmisen kokonaisvaltaiselle terveydelle on puolestaan hätkähdyttävän suuri. Suolistobakteerit vaikuttavat muun muassa veren sokeriarvojen tasapainottamiseen, ravintoaineiden imeytymiseen ja rasvan varastoinnin säätelyyn. Suoliston hyvien bakteerien väheneminen lisää sairastumisriskiä.

Kipua sairastavilla on suolisto-oireita enemmän kuin muilla ihmisillä. Krooninen kipu kytkeytyy esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymään, keliakiaan ja tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Siksi kipua sairastavan on erityisen tärkeää koostaa ruokavalionsa terveellisesti. Monipuolinen ruokavalio, johon kuuluu runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, kalaa ja täysjyväkuituja, on varmasti vatsan toimintaa tasapainottava valinta. Moni kipua sairastava jakaa kokemuksen siitä, että sokerin ja valkoisen viljan vähentäminen parantaa oloa tuntuvasti.

Hyvä ruokavalio edistää arjessa jaksamista, hyvää vireystilaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Terveellinen ruokavalio tukee myös painonhallintaa, josta voi olla hyötyä toimintakyvyn ylläpidon kannalta.

Perusperiaatteena kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa on ravinnon monipuolisuus, terveellisyys, aterioinnin säännöllisyys ja ruokavalion sopiminen omaan arkeen. Tietyissä sairauksissa on myös huomioitava yksilölliset ruoka-aineiden vaikutukset. Perusterveellisen ruokavalion koostamisessa voi apuvälineenä käyttää perinteistä lautasmallia. Parasta on aloittaa pienin muutoksin. Kasvisten, marjojen ja hedelmien sekä hyvien rasvojen ja kuitujen lisääminen ruokavalioon on useimmiten hyväksi. Riittävästä proteiinin saannista sekä veden juomisesta on myös hyvä pitää huolta. 

Ruokavalion muuttaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty – tavat ja tottumukset eivät vaihdu noin vain. Siksi ruokavalion parantamisessa on hyvä edetä askel askeleelta. Tarvittaessa avuksi voi pyytää ravitsemusterapeutin, joka auttaa hahmottamaan omia ruokailutottumuksia ja sitä, missä kohdin ruokavaliossa voisi olla tarvetta muutoksille.


Lähteet:

Helena Miranda: Ota kipu haltuun (2016)

Luomajoki, H. Ammattilaisen kipukirja

Kivunhallintatalo: Uni, ravinto ja nautintoaineet

Suomen Kipu ry: Menetelmiä lääkkeettömään kivunhoitoon -opas