Kivunhallinnan keinojen lista

Kuva kivunhallinnan keinojen listasta. Lista on ladattavissa PDF-tiedostona sivun alareunasta.

Kivunhallinta on pieniä tekoja viikon jokaisena päivänä

Kipukokemus on aina yksilöllinen ja siksi myös keinot kivun kanssa jaksamiseen ovat erilaisia eri ihmisillä. Kipua sairastavan kannattaakin koota itselleen eräänlainen kivunhallinnan työkalupakki, josta voi valita itselleen sopivan työkalun kuhunkin tilanteeseen. Kivun omahoito on usein monen eri pienen keinon yhtäaikaista käyttämistä.

Kivunhallinnan keinoja kannattaa kokeilla ja harjoitella tilanteissa, jossa kipu ei ole pahimmillaan. Silloin niitä on helpompaa ottaa käyttöön tiukassa hetkessä. Kivunhallinnan keinoja kannattaa ehdottomasti käyttää myös ennaltaehkäisevästi - jo ennen kuin kipu ilmoittelee itsestään!

Tätä kivunhallinnan keinojen muistilistaa voi hyödyntää niin itselleen sopivien kivunhallinnan keinojen löytämisessä, kuin myös muistuttamassa erilaisten keinojen käyttämisestä. Kivun ollessaan pahimmillaan ajattelu ei aina toimi kovin hyvin ja silloin voi olla hyvä palata listan äärelle ja ottaa sieltä käyttöön aiemmin itselle sopivaksi havaitut keinot.

Listaa ovat olleet koostamassa Kipu ja työ kohtaavat -kursseille osallistuneet kipuoireiset.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.