Musiikki

Musiikki toimii tehokkaasti hyvinvointia edistäen

Musiikin käyttäminen kivun omahoidon keinona perustuu stressin ja ahdistuneisuuden vähenemiseen sekä tunteiden käsittelyyn. Musiikilla voidaan vaikuttaa myös vireystilan säätelyyn.

Kipu vaikuttaa negatiivisesti vireystilaan aiheuttaen sekä korostunutta väsymystä että toisaalta ylivirittyneisyyttä. Musiikilla voidaan säädellä vireystilaa kuuntelemalla tarvittaessa rauhoittavaa tai toisaalta aktivoivaa musiikkia. Rauhallinen musiikki voi auttaa myös nukahtamisessa. Musiikki voi myös piristää, rentouttaa ja auttaa keskittymään. Menevä musiikki saa helposti aikaan liikettä, mistä voi olla muutoinkin terveyden kannalta hyötyä.

Puhelinlangoilla lintuja sekä muokkaamalla lisättyjä nuottimerkkejä niin, että puhelinlangat näyttävät nuottiviivastolta.

Musiikki voi lievittää stressiä ja kipua sekä parantaa muistin toimintaa ja keskittymis- ja oppimiskykyä. Musiikki stimuloi aivoja ja saa kehon tuottamaan mielihyvähormoneja. Voimakkain vaikutus mielihyvän kokemiseen on omalla lempimusiikilla. Pelkästään musiikin kuuntelu tekee hyvää aivoille, mutta voimakkaamman vaikutuksen saa, kun liikkuu musiikin mukana tai tuottaa sitä itse.

Toiset kaipaavat taustamusiikkia keskittymiseen ja toiset taas tarvitsevat hiljaisuutta. Voit kokeilla itse, auttaako musiikki sinua keskittymään paremmin ja tehokkaammin. Usein instrumentaalinen musiikki auttaa keskittymään paremmin.

Musiikkiterapiaa käytetään masennuksen ja kivun hoitoon myös terapiavälineenä. Musiikki voi auttaa tunteiden käsittelyssä sekä nukahtamisessa. Siksi musiikki onkin lupaava elementti kiputilojen hoitamiseen, joihin liittyy usein mieliala- ja ahdistusoireita sekä unihäiriöitä.

Musiikin kuuntelulla sekä musiikkiterapialla on tutkimuksissa onnistuttu vähentämään koetun kivun voimakkuutta. Musiikki tukee esimerkiksi toimenpiteen jälkeisen kivun, kroonisen kivun tai syöpään liittyvän kivun hoitoa.

Musiikin hyötyjä:

  • Stressinlievitys
  • Mielihyvän kokemus
  • Musiikin tahtiin liikkumisen terveyttä edistävä vaikutus
  • Keskittymiskyky
  • Apu tunteiden käsittelyyn
  • Masennuksen ja ahdistuneisuuden hoito
  • Rentoutuminen ja nukahtamisen helpottuminen
  • Kivun voimakkuuden väheneminen

On otettava huomioon, että ääniyliherkkyyden ohella akuutti päänsärky, migreeni tai muu voimakas kiputila voi heikentää aistiärsykkeiden, myös musiikin, sietokykyä. Musiikki on kuitenkin edullinen ja helposti saatavilla oleva hoitoelementti, jota voidaan myös yksilöidä. Haittavaikutukset näyttäytyvät vähäisinä, eikä musiikista hyötyminen edellytä aiempaa harrastuneisuutta tai musikaalisuutta. Kannattaa siis kokeilla!