Kipukuukautta vietetään syyskuussa teemalla "Kivunhallinta on tekoja"

16.8.2023

Henkilöt heittelevät syksyisiä lehtiä hymyillen. Teksti: Kivunhallinta on tekoja. Syyskuu: kansainvälinen kipukuukausi. Suomen kipu.

Kansainvälistä kipukuukautta vietetään Suomessa kuudetta kertaa! 

Tänä vuonna kipukuukausi nostaa esiin kivunhallinnan keinoja. Kipuoireet edellyttävät hoitoa, tutkimuksia ja kuntoutusta, mutta myös aktiivista kivun omahoidon keinojen käyttämistä arjessa. Jotta jokainen kipuoireinen voisi löytää itselleen sopivat kivunhallinnan keinot, tarvitaan niistä lisää tietoa ja tukea keinojen kokeilemiseen sekä käyttämiseen. Onnistunut kivunhallinta edellyttää siis tekoja niin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta kuin kipuoireisilta itseltään.

Kipuoireiset tarvitsevat tukea kivun omahoitoon nykyistä aikaisemmassa vaiheessa, jo ennen kuin kipu pääsee kroonistumaan. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tulee huomioida kivun omahoidon keinot hoitopolun alussa ja sisällyttää ne hoitosuunnitelmaan. Kipuoireiset tarvitsevat enemmän mahdollisuuksia kokeilla erilaisia keinoja vastaanotoilla ja selkeitä kirjallisia ohjeita, kuinka keinoja arjessa käytetään.

Itselleen tai asiakkaalle sopivien kivunhallinnan keinojen löytämisen apuna voi hyödyntää kivunhallinnan listaa. Kivunhallinta on pieniä tekoja viikon jokaisena arkipäivänä. Suoraan kipuun vaikuttamisen lisäksi kivunhallintaa on myös yleisen hyvinvoinnin lisääminen. Onnistunut kivunhallinta syntyy usein monen eri pienen keinon yhtäaikaisesta käyttämisestä.

Kipukuukauden aikana on mahdollista päästä oppimaan kivunhallinnasta ja kokeilla erilaisia kivunhallinnan keinoja. Järjestämme kivunhallintaan liittyviä tapahtumia verkossa ja myös paikalliset vertaistukiryhmät ympäri Suomen nostavat kivun omahoidon teemaa esiin. Tarjoamme tietoa kivunhallinnasta myös somekanaviemme kautta.

Kipukuukauden verkkotapahtumat

Kuva kivunhallinnan keinot -listasta
Kivunhallinnan listaa voi hyödyntää itselleen sopivien kivunhallinna keinojen löytämisessä.