Ihmisiä istuu tuoleilla rivissä pidellen puhekuplia käsissään

5 vinkkiä kivun puheeksi ottamiseen työpaikalla

1. Jokaisella on oikeus päättää itse, mitä, milloin ja kenelle kertoo sairaudestaan!

Ainakin lähimmille työkavereille ja esihenkilölle kertominen on yleensä hyödyllistä ja ehkäisee väärien huhujen leviämistä.

Valitse mahdollisuuksien mukaan kiireetön hetki, jossa on aikaa ja tilaa keskustelulle. Jos vain mahdollista, käy keskustelu hetkessä, jolloin olet itse virkeä ja kivut eivät ole pahimmillaan.

2. Oikea tieto ja avoimuus vähentävät ennakkoluuloja

Vaikka kipuoireet ovatkin yleisiä, ei kivun yksilöllisistä vaikutuksista välttämättä kaikilla ole tietoa. Kerro, miten kipu vaikuttaa juuri sinuun ja millaiset keinot auttavat ehkäisemään kipuoireiden pahenemista. Voit myös pyytää työkavereita tai esihenkilöitä katsomaan webinaarejamme, jotka tarjoavat tietoa kivusta ja tukemisen keinoista. Esihenkilölle voi vinkata Kipuoireisen työntekijän kohtaaminen -materiaalista.

3. Ratkaisuehdotuksia taisteluun lähtemisen sijaan

Monella on kokemuksia siitä, että ei ole tullut kohdatuksi kivun kanssa. Aiemmat kokemukset voivat saada varpailleen ja miettimään puolustuskantaa jo ennen koko keskusteluun ryhtymistä. Tämä voi tuoda yhteiseen keskusteluun jännitteitä, joiden vuoksi keskustelukumppanikin saattaa olla varpaillaan.

Mieti siis etukäteen, mitä itse toivot ja muutamia keinoja muutoksen toteuttamiseen. Keskustelukumppanin on helpompaa vastata täsmälliseen pyyntöön.

Toiveen muotoilussa voi käyttää apuna seuraavia kysymyksiä:

  • Kuka?
  • Mitä?
  • Missä?
  • Milloin?
  • Kuinka kauan?

4. Älä unohda vahvuuksiasi!

Vaikka kipu ja sairastaminen tuo mukanaan työkyvyn haasteita, eivät ne kuitenkaan vie ammatillista osaamistasi! Tuo tuen tarpeesta puhuessasi esiin myös vahvuuksiasi ja konkreettisia ehdotuksia siitä, millaiset työjärjestelyt auttaisivat sinua antamaan täyden työpanoksen. Työn muokkauksen tarve ei tarkoita sitä, että täytyisi välttämättä tehdä töitä huonommin tai saada enemmän, kuin muut työkaverit. Tuo esiin, että oikeat tukitoimet auttavat sinua antamaan parhaan työpanoksesi ja siitä on hyötyä myös työnantajalle.

5. Yksin ei tarvitse pärjätä

Pyydä rohkeasti apua ja tukea kivun puheeksi ottamiseen työpaikalla!

Oman työterveyshoitajan kanssa voitte yhdessä miettiä juuri sinun tilanteeseesi sopivia puheeksi ottamisen tapoja. Työterveyshoitaja voi myös tulla työpaikallesi kertomaan kivusta, sen vaikutuksista työhön sekä keinoista, joilla työyhteisö voi tukea.

Suomen Kivun toiminnasta ja vertaisilta voi myös saada tukea kivun puheeksi ottamiseen. Kysy rohkeasti muilta, miten he ovat toimineet vastaavassa tilanteessa!