Toimintaterapeuttiopiskelija oppi työharjoittelussa kipupotilaiden kohtaamisesta

24.11.2020

Valkoinen ovi, jonka ympärillä on sanoja. Oven oikealla puolella lukee: voimavarat, oma arki, mielenkiinnon kohteet.
Yläpuolella lukee: nykyhetki.
Vasemmalla puolella lukee: mahdollisuus, kuntoutus, yksilöllisyys, omat tavoitteet.

Tulin syyskuussa työharjoitteluun Suomen Kipu ry:n toimistolle tietämättä, mitä järjestötyö pitää sisällään. Minulla ei myöskään ollut kokemusta kipupotilaiden kohtaamisesta ja mietin, mitä annettavaa toimintaterapeuttiopiskelijalla voi olla kohderyhmälle. Ajatukseni työharjoittelun mahdollisuuksista muuttui jo ensimmäisen viikon aikana, kun pääsin tapaamaan etäyhteyksien välityksellä toimintaan osallistuvia ja vapaaehtoisia. Huomasin, että opintojen aikana opittu tieto arjen ja toiminnan merkityksellisyydestä nousi esille näissä kohtaamisissa.

Yhdistyksen on mahdollista jakaa tietoa erilaisista kivunhoidon mahdollisuuksista. Aloin etsimään tietoa siitä, miten toimintaterapia voi auttaa kivun kuntoutuksessa. Löysin paljon tietoa toimintaterapeutin roolista kipukuntoutuksessa ja siitä, miten asiakas otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon. Ymmärsin sen, kuinka kipu tulee ottaa huomioon yksilöllisenä kokemuksena, eikä pelkästään diagnoosin määrittelemänä sairautena.

Toimintaterapeutti ymmärtää kivun monipuoliset haasteet ja auttaa asiakkaitaan selviytymään kivun kanssa siten, että he voivat osallistua itselleen tärkeisiin toimintoihin.

Pääsin näkemään harjoittelussa, miten oppimaani tietoa voidaan soveltaa yhdistyksen toiminnassa. Opinnoissamme on keskitytty melko paljon yksilö- ja ryhmäasiakkaiden kuntoutukseen. Harjoittelujaksolla sain nähdä, kuinka toimintaterapia voi toteutua myös yhteisöissä ja yhteiskunnassa. Yhdistyksessä tehdään tärkeää työtä sen eteen, kuinka kipupotilaita kohdataan sekä vaikutetaan yhteiskunnallisiin rakenteisiin. Näiden avulla tähdätään terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä siihen, että arki olisi helpompaa.

Pääsin haastattelemaan kahta toimintaterapiassa käynyttä kipua sairastavaa ihmistä. Oli hienoa päästä kuulemaan heidän aidoista kokemuksistaan.  Niiden avulla ymmärrykseni syveni siitä, miten toimintaterapeutti toimii kipukuntoutuksessa. Opinnoissamme opetetaan pilkkomaan toimintaa, jotta sen voi mukauttaa asiakkaalle sopivaan muotoon. Myös haastatelluilla oli kokemusta siitä, että he ovat löytäneet toimintaterapiassa uusia tapoja tehdä asioita.

"Toimintaterapeutti ottaa laaja-alaisesti ihmisen huomioon ja panostaa arjen sujuvuuteen. Ottaa asiakkaan huomioon kokonaisvaltaisesti."

Suurin oivallus työharjoittelusta on se, että kipu tulee huomioida aina yksilöllisesti. Jokaisella on omanlaisensa kipukokemus ja tarina sen takana. Ymmärsin sen, että toimintaterapeutilla on tietoa ja taitoa kuntouttaa kipua sairastavaa asiakasta kokonaisvaltaisesti. Meillä toimintaterapeuteilla on tietoa esimerkiksi neurologiasta, aistisäätelystä, motoriikasta sekä yläraajojen anatomiasta. Tämän tiedon kautta voimme auttaa kipua sairastavaa hyvin monenlaisissa haasteissa.  Yhdistyksessä toimintaterapeutti voi esimerkiksi jakaa tietoa, ohjata ryhmätoimintaa sekä vaikuttaa yhteiskunnallisiin rakenteisiin. Suomen Kipu ry on merkityksellinen ja aito yhdistys, jonka toiminnassa oli mahtavaa saada olla mukana.

Paula Ollikainen