Vastaa kyselyyn sairastamisen näkymättömistä kustannuksista

1.3.2024

Kyselyyn pääset tästä linkistä.

Pitkäaikaissairaudet aiheuttavat usein monenlaisia kustannuksia reseptilääkkeiden, itsehoitolääkkeiden, apuvälineiden ja oheistarvikkeiden muodossa. SOSTEn (Suomen sosiaali ja terveys ry) Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkosto POTKA kartoittaa tässä kyselyssä sairastamisen kustannuksia, jotka aiheutuvat välttämättömistä hoitotarvikkeista, itsehoitolääkkeistä ja muista lääkkeistä, jotka eivät kuulu Kela-korvauksen piiriin (joista ei saa apteekissa peruskorvausta tai erityiskorvausta ja jotka eivät kerrytä lääkekattoa.). Tämä kysely ei koske asiakaskäyntejä terveyskeskuksessa, erikoissairaanhoidossa tai esimerkiksi fysioterapeutin luona.  
 
Lääke- ja hoitotarvikekustannukset saattavat jakautua epätasaisesti vuoden ajalle. Toivomme että pystyt laskemaan tai arvioimaan keskimääräisen kuukaudessa käyttämäsi summan, jonka käytät sairautesi tai siihen liittyvien oireiden hoitoon Kela-korvattavien lääkekustannusten lisäksi.  
 
Kyselyn tavoitteena on koota tietoa järjestöjen vaikuttamistyön tueksi ja tuoda sairastuneiden näkökulmia ja mahdollisia haasteita päätöksentekijöiden tietoon. Vastauksia voidaan hyödyntää POTKA-verkoston vaikuttamistyössä ja SOSTEn lausunnoissa, kannanotoissa, puheenvuoroissa ja blogikirjoituksissa. Tulosten yhteenveto jaetaan POTKA-verkoston jäsenjärjestöille.