Lasten ja nuorten kivunhoitoa on kehitettävä koko maassa

20.8.2021

Yle uutisoi lasten ja nuorten kivusta sekä sen hoidosta (20.8.). Artikkelissa haastateltiin nuorta kipupotilasta ja kivunhoidon ammattilaisia.

Kivun tunnistaminen ja hoitaminen vaihtelee Suomessa paikkakunnittain todella laajasti, ja ongelmaa ei olla riittävästi nostettu esiin. Laaja-alaista kipua esiintyy seitsemällä prosentilla 10–12-vuotiaista ja 15 prosentilla 14–16-vuotiaista. Kipua sairastavan lisäksi sen aiheuttama kärsimys koskettaa koko lähipiiriä: sisaruksia, vanhempia, isovanhempia, lähisukulaisia, ystäviä, päiväkotia, koulua sekä työnantajia.

On tärkeää, että HUS:in Uuteen lastensairaalaan on perustettu lasten ja nuorten kipuun erikoistunut yksikkö, joka tekee myös tutkimusta ja konsultoi lääkäreitä ympäri Suomen.

Kivunhoidon ammattilaisia tulisi kuitenkin löytyä jokaisesta sairaanhoitopiiristä. Osaamisen tulisi nousta jo perusterveydenhuollosta, koska varhaisella hoidolla parhaassa tapauksessa estetään kivun kroonistuminen ja vähennetään huomattavasti terveydenhuollon kustannuksia ja resurssivaateita.

Hyvä kivunhoito ei ole välttämättä ydinfysiikkaa – se on kuuntelemista, kohtaamista, pelkojen hälventämistä, kokonaistilanteen katsomista, potilaan kokemukseen uskomista ja turvallisuuden tunteen luomista. Näihin asioihin ei välttämättä tarvita kipuklinikkaa, vaan sitä ammattilaista, jolla on ymmärrystä kivun mekanismeista ja taito kohdata ihminen, oli hän lapsi, nuori tai aikuinen.

Vaikka kivunhoidon perusta on perusterveydenhuollossa, tällä hetkellä oppilaitoksissa käsitellään todella niukasti kivun mekanismeja ja sen hoitoa. Opetusta tulisi suunnata kaikille sotealan ammattilaisille, ei pelkästään lääkäreille.

Kivun kroonistuminen on inhimillinen tragedia, joten resurssien suuntaaminen varhaiseen hoitoon tulisi olla hyvinvointiyhteiskunnassa prioriteettina. Lasten ja nuorten kivunhoitoon satsaaminen tässä hetkessä näkyy suoraan tulevaisuudessa mm. kouluttautumisessa ja työelämässä.


RITVA KOTISAARI

puheenjohtaja


KAISA HIRN

toiminnanjohtaja


Suomen Kipu ry


Pääset lukemaan YLEn artikkelin kokonaisuudessaan täältä.

Nuori lukee kirjaa kirjapinojen ympäröimänä ja pitelee päätään.