Kivun omahoidon keinot

Kivun Käypä hoito -suositus asettaa lääkkeettömät hoidot kivun hoidon perustaksi, jonka rinnalle liitetään tarvittaessa lääkkeellinen hoito. Keskeinen osa kivun lääkkeetöntä hoitoa ovat erilaiset kivun omahoidon keinot. Kivun omahoidon tavoitteena on, että kipua sairastavalla olisi mahdollisuus elää hyvää ja tasapainoista elämää, vaikka kipu ei kokonaan katoaisikaan.  Kivun onnistunut omahoito voi tehostaa myös käytettyjen kipulääkkeiden vaikutusta.

Kivun omahoito on usein monen eri pienen keinon yhtäaikaista käyttämistä.

Kipukokemus on aina omakohtainen ja yksilöllinen, ja siksi myös keinot kivun kanssa selviytymiseksi ovat erilaisia eri ihmisillä. Kipua sairastavan kannattaakin koota itselleen eräänlainen kivunhallinnan työkalupakki, josta voi valita sopivan työkalun kuhunkin tilanteeseen. Näiltä sivuilta löydät työkaluja, jotka voivat sopia osaksi kipua sairastavan ihmisen kivunhallintaa.

Miettiessäsi itsellesi sopivia kivunhallinnan keinoja, voit käyttää apuasi kivunhallinnan keinojen listaa tai Menetelmiä lääkkeettömään kivunhoitoon -opasta. Kun on ensin rauhallisemmassa kiputilanteessa kokeillut erilaisia keinoja, on pahemmassa kiputilanteessa helpompi ottaa itselleen sopivat keinot käyttöön.

Kaipaatko tukea omatoimiseen kivunhoitoon ja vahvempaan elämänhallintaan?

Joskus voimavarat ovat niin vähissä, että kivun omahoidon toteuttaminen itsenäisesti voi tuntua liian raskaalle. Omahoito kannattaakin ottaa puheeksi oman hoitavan tahon kanssa.

Tukea omahoitoon saa myös Eteenpäin kivunhoidossa -omahoito-ohjelmasta. Omahoito-ohjelma on verkossa toteutettava maksuton seitsemän viikon ohjelma, joka opastaa omatoimiseen kivunhoitoon ja vahvempaan elämänhallintaan. Omahoito-ohjelmaan osallistuminen ei edellytä lähetettä. Ohjelma kannustaa ja motivoi tekemään askel kerrallaan muutosta elämään.

Lue lisää ohjelmasta ja siihen kirjautumisesta Terveyskylästä!

Nainen. Teksti: Helppoa digitaalista asiointia. Terveyskyla.fi/omapolku . Terveyskylä.fi

Lehtiartikkelit kivunhallinnasta