Kivun omahoidon keinot

Kivun Käypä hoito -suositus asettaa lääkkeettömät hoidot kivun hoidon perustaksi, jonka rinnalle liitetään tarvittaessa lääkkeellinen hoito. Keskeinen osa kivun lääkkeetöntä hoitoa ovat erilaiset kivun omahoidon keinot. Kivun omahoidon tavoitteena on, että kipua sairastavalla olisi mahdollisuus elää hyvää ja tasapainoista elämää, vaikka kipu ei kokonaan katoaisikaan.  Kivun onnistunut omahoito voi tehostaa myös käytettyjen kipulääkkeiden vaikutusta.

Kipukokemus on aina omakohtainen ja yksilöllinen, ja siksi myös keinot kivun kanssa selviytymiseksi ovat erilaisia eri ihmisillä. Kipua sairastavan kannattaakin koota itselleen eräänlainen kivunhallinnan työkalupakki, josta voi valita sopivan työkalun kuhunkin tilanteeseen. Näiltä sivuilta löydät työkaluja, jotka voivat sopia osaksi kipua sairastavan ihmisen kivunhallintaa.

Miettiessäsi itsellesi sopivia kivunhallinan keinoja, voit käyttää apuasi kivunhallinnan keinojen listaa. Kun on ensin rauhallisemmassa kiputilanteessa kokeillut erilaisia keinoja, on pahemmassa kiputilanteessa helpompi ottaa itselleen sopivat keinot käyttöön.

Kivun omahoito on usein monen eri pienen keinon yhtäaikaista käyttämistä.

Lehtiartikkelit kivunhallinnasta